7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V dveh napadih islamskih skrajnežev v Nigeriji več kot 40 ubitih; žrtve spet večinoma kristjani

V dveh napadih islamskih skrajnežev v zvezni državi Borneo na severovzhodu Nigerije je bilo v soboto ubitih več kot 40 ljudi, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali v civilni skupini CJTF. Nigerijska vojska sklepa, da za napadi stojijo pripadniki skupine Boko Haram ali zahodnoafriške veje Islamske države (ISWAP), ki je bila nekoč del prve.

V vojski niso pojasnili niti podrobnosti o dogodkih niti števila žrtev. V Civilni skupni delovni skupini (CJTF), ki pomaga vojski v boju proti skrajnežem in ki jo podpira tudi nigerijska vlada, pa so pojasnili, da je do napadov prišlo v soboto, in sicer v regiji Nganzai in v mestu Monguno.

Kot je pojasnil član skupine Idris Yahaya, so v regiji Nganzai našli približno 40 trupel večinoma kristjanov, skrajneži pa so pred odhodom požgali hiše do tal. Napad je potrdil tudi uslužbenec Združenih narodov, ki pa je želel ostati neimenovan.

V Mongunu so bili medtem po besedah člana CJTF Mohameda Ibrahima ubiti najmanj trije civilisti in več vojakov. “Do zob oboroženi napadalci so v velikih skupinah prišli s treh strani. Mesto so oblegali več ur, preden jih je s pomočjo bojnih letal vojska pregnala z območja,” je povedal.

Uspešno akcijo nigerijske vojske je potrdil tudi njen tiskovni predstavnik, ki pa ni razkril števila žrtev med vojaki.

Boko Haram že vrsto let izvaja številne napade na severovzhodu Nigerije, v katerih je umrlo že več tisoč ljudi. Skupina ISWAP se je pred nekaj leti odcepila prav od skupine Boko Haram in prisegla zvestobo Islamski državi.

Do napadov je prišlo le nekaj dni potem, ko so napadalci iz vrst ISWAP v severni Nigeriji ubili več deset ljudi, po nekaterih podatkih celo več kot 100.

Zadnje novice

Sorodne vsebine