20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

V Črni gori zmago slavilo gibanje Evropa zdaj, prihodnost države ostaja zapletena

Piše: C. R.

V Črni gori so v nedeljo potekale predčasne volitve, na katerih je zmago slavilo gibanje Evropa zdaj s 25,5 odstotka glasov. Vodja stranke je bivši financijski minister Milojko Spajić, stranka pa se zavzema za pot v smeri Evropske unije.

Vsekakor se bo pri tem Evropa zdaj soočala z mnogimi izzivi. Črna gora je sicer znana kot trdnjava skorumpiranih poslovnežev, glede prihodnosti te najmanjše države bivše Jugoslavije, pa je tudi prebivalstvo močno razdeljeno. Črna gora je sicer od leta 2017 v Natu, od leta 2010 pa je tudi kandidatka za Evropsko unijo. Njen precej kontroverzni bivši voditelj Milo Đukanović pa se je iz politične arene umaknil šele aprila letos. Po nekaterih trditvah naj bi mu bilo v zameno za tihi odhod ponujeno, da bo ostal nedotakljiv pred pravosodjem.

Če je bil Đukanović vpleten v mnoge nečiste posle, bojda tudi v tihotapljenje cigaret, pa tudi morebitni bodoči premier že povzroča novo razburjenje. V pismu, ki se je pojavilo v javnosti nekaj dni pred volitvami bogati »kralj kriptovalut«, Korejec Do Kwon, ki je bil obtožen za veliko denarno prevaro, in aretiran v Črni gori, obtožuje Spajića zaradi njegovih finančnih povezav.

Tu je tudi Vitalik Buterin iz Rusije, ki naj bi nedavno dobil črnogorsko državljanstvo, prav tako kripto-miljarder, ki bi rad pomagal pri napredku Črne gore, nedavno pa je bil viden skupaj s Spajićem in soprogo Elona Muska.

Črna gora se že dolgo sooča s problemom korupcije in mafije. V boju proti organiziranemu kriminalu pa so bili v preteklosti aretirani tudi bivša predsednica vrhovnega sodišča, pa tudi posebni tožilec in bivši šef carine.

No, v oblikovanju črnogorske vlade bo precejšnjo vlogo odigrala tudi Srbska pravoslavna cerkev. Slaba tretjina prebivalstva se opredeljuje kot etnični Srbi, ki so velikokrat tudi bolj prorusko usmerjeni zaradi zgodovinskih razlogov. Bivši premier Krivokapić je sicer to komentiral s sledečimi besedami: »Zgodovinsko, kulturno in ljudsko smo povezani, smo dva naroda, ki sta si blizu kot Nemci in Avstrijci. Vendar pa nočemo, da nam iz Beograda ali pa od kod drugod govorijo kaj naj počnemo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine