10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

V Bruslju začetek izrednega vrha o migracijah

V Bruslju se je danes popoldne začel izredni vrh o migracijah, ki naj bi po besedah udeležencev ob prihodu na srečanje služil predvsem izmenjavi pogledov, ni pa še mogoče pričakovati kakšnega vseevropskega dogovora o rešitvah. “Na ravni Sveta EU na žalost še nimamo vseobsegajočih rešitev,” je dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Po besedah Merklove, ki je bila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pobudnica sestanka, bodo govorili tako o položaju na zunanjih mejah EU kot o razporejanju beguncev in migrantov znotraj unije, “da lahko pošteno in odkrito sodelujemo ter dosežemo razumno ravnovesje”. Glede na to da ni dogovora na ravni Sveta EU, so po njenih besedah ključni dve- ali tristranski pogovori o konkretnih situacijah. “Zato je to srečanje danes zelo pomembno,” je dejala ob prihodu na srečanje v Bruslju.

“To ni srečanje, na katerem bi odločali, ampak se bomo pogovarjali,” je dodal luksemburški premier Xavier Bettel. “Dejstvo je sicer, da potrebujemo skupne rešitve, ker ne gre za nacionalni, ampak skupni problem. Če iščemo nacionalne rešitve, to ni EU, kakršno si želim,” je dodal.

Iz Slovenije se srečanja udeležuje premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Za Slovenijo je po njegovih besedah izjemno pomembno, da se krepi nadzor na zunanjih mejah EU, tako personalno kot finančno, in vzdržuje dobro sodelovanje s t.i. tretjimi državami, od koder prihajajo begunci in migranti v Evropo. “Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema, a na način, da ki bo pripeljal do večje učinkovitosti in solidarnosti sistema,” je dejal.

Vrha, ki ga gosti predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, naj bi se udeležili voditelji 16 članic EU.

Tudi v Evropski komisiji, ki je za danes pripravila osnutek izjave na štirih straneh, ki naj bi jo sprejeli udeleženci, poudarjajo, da to ne bo vrh odločitev, temveč pripravljalni in posvetovalni sestanek, ki naj bi utrl pot odločitvam na vrhu unije v naslednjem tednu.

Osnovni namen današnjega vrha je sicer pomagati nemški kanclerki pri reševanju domače migracijske krize, zaradi katere se ji maje vlada. Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), sestra njene Krščansko-demokratske unije (CDU), namreč grozi z enostranskimi ukrepi, če ne bo evropske rešitve, ki bi preprečila sekundarne migracije.

Ker dogovora o evropski azilni reformi ni na vidiku zaradi spornih begunskih kvot, od katerih nekatere članice z zunanjo mejo ne odstopajo, medtem ko so za višegrajsko četverico in Avstrijo nesprejemljive, si prizadeva Merklova doseči dvostranske oziroma večstranske dogovore z državami z zunanjo mejo, zlasti Italijo in Grčijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine