17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

V BiH prispela prva deportirana skupina borcev IS

V Bosno in Hercegovino je danes prispela prva skupina državljanov BiH, ki so jih zajeli na ozemlju pod nadzorom skrajne džihadistične skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Vse odrasle moške, ki jih sumijo, da so bili borci IS, je policija prijela in odpeljala takoj po pristanku letala na sarajevskem letališču.

Letalo, s katerim so prišle tudi ženske in otroci, so na letališču pričakale okrepljene policijske sile ob zaostrenih varnostnih ukrepih. Vsi odrasli moški, ki so jih deportirali, so osumljeni povezav s terorizmom, poroča portal klix.ba.

Uradno število oseb ni znano, novičarski portal pa neuradno poroča, da naj bi skupno prišlo 24 ljudi. Po poročanju sarajevskega časnika Dnevni avaz je v skupini sedem domnevnih borcev IS ter šest odraslih žensk in 12 otrok.

Vse bodo varnostno preverili, kot tudi njihovo identiteto, opravili bodo tudi zdravniški pregled. Ženske in otroke naj bi po napovedih sprva namestili v azilnem centru pri Sarajevu, nato pa jih bodo izpustili na njihove domove, navaja klix.ba.

Gre za skupino ljudi, ki naj bi jih v BiH deportirali že v začetku decembra, kar pa se ni zgodilo zaradi tehničnih razlogov. Neuradno je bilo slišati, da oblasti v BiH niso bile pripravljene na njihov sprejem.

Člani skupine so bili v ujetniških taboriščih v Siriji, ki so pod nadzorom kurdskih in ameriških sil. Dnevni avaz je pred dnevi poročal, da naj bi prevoz z letalom organizirale ZDA.

Njihova deportacija je v skladu z načrti ZDA, ki že mesece pritiskajo na evropske države, naj sprejmejo svoje državljane, povezane z IS, ki so po porazu te skupine ostali ujeti v taboriščih pod nadzorom kurdskih borcev v Siriji.

Po podatkih varnostnih agencij BiH bi lahko bilo v teh taboriščih še okoli 260 državljanov BiH, med njimi okoli 100 moških, ki naj bi se borili v vrstah IS. 49 se jih je medtem že vrnilo v domovino, od katerih so jih 24 obsodili na zaporne kazni od enega do štirih let zapora, ker so se borili na strani IS.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine