11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Betlehemu ob Božiču romarji z vsega sveta

V Betlehemu, rojstnem kraju Jezusa, se na današnji predbožični dan zbirajo množice romarjev z vsega sveta. Pred votlino, kjer se je po izročilu rodil Božji sin, verniki čakajo v vrstah, udeležujejo pa se tudi povork, organiziranih v tem palestinskem mestu.

Palestinski skavti in glasbeniki z dudami danes korakajo po trgu Manger nasproti bazilike Jezusovega rojstva, ki stoji na kraju, kjer naj bi se rodil Jezus. Obiskovalci si lahko letos v njej ogledajo obnovljene mozaike, ki so jih v okviru velikega projekta nedavno očistili in popravili.

V Betlehemu si lahko množice obiskovalcev, med katerimi je nemalo posameznikov, opremljenih z božičkovimi pokrivali ali baloni, ogledajo tudi veliko božično jelko in jasli. Prek velikih zvočnikov pa prisluhnejo božičnim pesmim v arabščini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa je v Betlehem pripotoval popoldne, kjer bo daroval polnočnico. Med zbranimi, ki ji bodo prisluhnili, bo tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

Pizzaballa je vodil tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Med drugim so se ustavili v samostanu Mar Elias, nato pa so jih v Betlehemu sprejeli palestinski predstavniki. V svojem sporočilu vernikom je nadškof spregovoril o zelo težki realnosti za regijo, ki jo pestijo nasilje, politične težave in napetosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ne moremo spremeniti politične situacije, lahko pa spremenimo način, kako živimo svoja življenja, ter situacije znotraj naših družin,” je dejal.

V Betlehemu, ki leži na okupiranem Zahodnem bregu blizu Jeruzalema, a ga od njega ločuje izraelski zid, ob letošnjih praznikih beležijo porast obiska, medtem ko je bil ta v minulih letih zaradi negotovosti, ki je posledica izraelsko-palestinskega konflikta, v upadu. Palestinski turistični delavci in hotelirji pravijo, da gre za največji obisk v več letih. Tudi lokalno prebivalstvo navaja, da so letošnji božični prazniki veliko mirnejši in tako boljši, kot so bili minula leta.

V božičnem času tako pričakujejo okoli 150.000 romarjev. Skupaj naj bi do konca leta Izrael obiskalo več kot štiri milijone ljudi, po podatkih palestinskih oblasti pa jih je tri milijone obiskalo tudi palestinska območja, med njimi Betlehem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine