24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

V Berlinu bo danes koalicijski vrh o migracijah: bodo končno spremenili migrantsko politiko Merklove

Vodje strank nemške vladne koalicije se bodo sešli na posvetovanjih o migracijski politiki, zaradi katere je kanclerka Angela Merkel pod velikim pritiskom. Krščansko-socialna unija (CSU) ji je dala čas do 1. julija, da doseže evropsko rešitev glede sekundarnih gibanj prosilcev za azil, ali pa naj Nemčija začne te prosilce zavračati že na meji.

CSU s tovrstnimi zahtevami, da bi morala Nemčija že na mejah zavračati tiste migrante, ki imajo prošnjo v drugi članici, pod vprašaj postavlja obstoj celotne koalicije. Merklova še vedno meni, da bi Nemčija s tovrstno politiko zgolj preložila problem na druge države in zato vztraja  pri tako imenovani evropski rešitvi.

O tem so potekali pogovori tudi na nedeljskem mini vrhu v Bruslju, ki so se ga udeležili voditelji 16 članic EU, med njimi tudi slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Kakih konkretnih dogovorov sicer niso sprejeli, se pa morda obetajo na vrhu EU, ki se bo začel v četrtek.

Vrh nemške koalicije se bo v prostorih kanclerke Merklove začel zvečer okoli 20.30. Na srečanje naj bi prišel še vodja poslanske skupine Krščansko-demokratske unije (CDU) Volker Kauder in vodja kanclerkinega kabineta Helge Braun. CSU bosta zastopala vodja stranke in notranji minister Horst Seehofer in Alexander Dobrindt. Socialdemokrate (SPD) pa bosta zastopala voditeljica stranke in poslanske skupine Andrea Nahles ter podkancler in finančni minister Olaf Scholz.

Nahlesova je zaradi zapletov v koaliciji zaradi vprašanja migracij, ki se vlečejo že nekaj tednov, že napovedala, da se bodo temeljito pogovorili tudi o temeljih sodelovanja znotraj koalicije. “Načina, na kakršnega so zadeve tekle v zadnjih tednih, ne bomo več sprejemali,” je dejala, kot poroča dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine