6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V Belorusiji po drugem dnevu protestov proti komunističnemu diktatorju Lukašenku napeto, Tihanovska v Litvi

V Belorusiji je po drugem dnevu protestov po vnovični zmagi predsednika Aleksandra Lukašenka na volitvah danes napeto. Znova so poročali o policijskem nasilju nad protestniki. Lukašenkova protikandidatka Svetlana Tihanovska se je medtem pritožila na izide, nato pa se zatekla v Litvo.

Na ulicah 33 beloruskih mest se je v ponedeljek zvečer zbralo na tisoče ljudi, največ v prestolnici Minsk. Beloruske varnostne sile so tudi drugi dan protestov ostro ukrepale proti protestnikom. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih policisti pretepajo ljudi. Po nekaterih navedbah je policija uporabila zastraševalne bombe, da bi razgnala protestnike, v množico naj bi izstrelila tudi več gumijastih nabojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Minsku je umrl eden od protestnikov. Po podatkih policije je v njegovih rokah razneslo neznano eksplozivno napravo, ki jo je skušal zalučati proti policiji.

Na protestih naj bi bilo ranjenih več ljudi, a podatkov o tem še ni. Na spletu je objavljenih več fotografij okrvavljenih protestnikov.

Prvi dan protestov, ki so izbruhnili v nedeljo zvečer po objavi vzporednih volitev, je policija pridržala 3000 protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov.

Po protestih v državi vlada napeto vzdušje. Lukašenko je v volilni kampanji grozil z uporabo vojsko proti vsem, ki bi skušali izvesti državni udar. Mediji poročajo, da so v središče Minska pripeljali težko orožje. Na nekaterih delih mesta so postavili barikade.

Nasprotniki Lukašenka za drevi napovedujejo nove demonstracije.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Belorusiji je glede na začasne uradne izide s prepričljivo večino okoli 80 odstotkov glasov slavil dolgoletni predsednik Lukašenko, ki si je tako zagotovil šesti mandat. Njegova tekmica Svetlana Tihanovska je prejela okoli 10 odstotkov glasov. Glede na neodvisne ankete v tujini pa naj bi za Tihanovsko glasovalo 71 odstotkov volivcev, za Lukašenka deset odstotkov.

Tihanovska se je v ponedeljek pritožila na uradne izide volitev. Kot je pojasnila njena tiskovna predstavnica Ana Krasulina, je bila tri ure na sedežu volilne komisije, kjer je vložila pritožbo. Po odhodu z volilne komisije se je za 37-letnico izgubila vsaka sled in v njeni kampanji so zatrjevali, da tudi oni ne vedo, kje je.

Po več urah ugibanj, kam se je Tihanovska zatekla, je litovski zunanji minister Linas Linkevičius davi povedal, da je v Litvi. “Prispela je v Litvo in je na varnem,” je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP. Podrobnosti ni pojasnil.

Tihanovska je sprva zatrjevala, da bo ostala v Belorusiji, a se je ob Lukašenkovih grožnjah počutila vse bolj ogroženo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi njena otroka sta v tujini. Njen soprog Sergej, do oblasti kritični bloger, je v zaporu. Tihanovska je na volitvah kandidirala namesto njega.

Litva, ki je bila tako kot Belorusija nekoč del Sovjetske zveze, zdaj pa je članica EU in zveze Nato, je sicer že večkrat nudila zatočišče predstavnikom ruske in beloruske opozicije, navaja AFP.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine