11.6 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

V Belorusiji nelegitimni predsednik Lukašenko terorizira prebivalce – pridržanih na desetine novinarjev in miroljubnih aktivistov

Piše: Vane T. Costa

Beloruske oblasti so v torek vdrle v domove in pisarne novinarjev in aktivistov za človekove pravice in v zaključku te »akcije« pridržali na ducate protestnikov proti avtoritarnemu predsedniku države.

Policija je preiskala pisarne Beloruskega združenja novinarjev in centra za človekove pravice Viasna ter stanovanja njegovih članov. Po navedbah aktivistov je bilo pridržanih več kot 30 ljudi.

Med pridržanimi je tudi vodja Beloruskega združenja novinarjev Andrej Bastunets. “To je največje zatiranje novinarjev in borcev za pravice, kar jih je kdaj koli videla Evropa,” je dejal podpredsednik združenja Boris Goretsky, čigar dom je bil v torek tudi preiskan. “V zadnjih šestih mesecih je bilo več kot 400 pridržanj novinarjev, in, kot zatrjuje, da se oblasti pri tem ne bodo ustavile. ”

Vsaj deset jih je bilo kaznovanih in še vedno v priporu. Oblasti so v torek preiskale tudi sedež centra za človekove pravice Viasna v Minsku in preiskale stanovanja več njegovih aktivistov v drugih mestih po Belorusiji. “To je poskus ustrahovanja novinarjev in borcev za človekove pravice, ki so svetu pripovedovali o neverjetnih razsežnostih represij ki jih izvajajo Lukašenkove enote za red (brez označbe enote),” je dejal aktivist Viasne Valiantsin Stefanovič.

Kot že vemo Belorusijo pretresajo protesti, vse odkar so bili objavljeni »uradni« izidi predsedniških volitev 9. avgusta ki so predsedniku Aleksandru Lukašenku prinesli šesti mandat. Glavna opozicijska kandidatka Sviatlana Tsikhanouskaya in njeni zagovorniki so rezultat zavrnili kot ponarejenega, nekateri poročevalci z volišč pa so opisovali vse možne manipulacije pred in med z glasovanjem.

Oblasti so se na proteste, ki so privabili več kot 200.000 ljudi, odzvale z obsežnimi akcijami. Po navedbah zagovornikov človekovih pravic je bilo od začetka protestov pridržanih več kot 30.000 ljudi, na tisoče pa so jih brutalno pretepli. Preiskovalni odbor, kot najvišja državna preiskovalna in »kompetentna« agencija, pa med tem sporoča da so te, torkove preiskave del preiskav v zvezi z po njihovem, z financiranjem protestov od zunaj.

Med tem bi naj Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (belorusko Aljaksandr Lukašenka) sklical se je udeležil vseslovenske narodne skupščine v Minsku, Belorusija,prejšnji teden v petek na katero . avtoritarni vodja pravi, da bo on naredil »vse« za beloruski narod ter da bo pripravil referendum o spremembi ustave oziroma členov iz ustave neobstoječe, nekdanje Sovjetske zvez. Referendum na j bil izveden v v manj kot letu dni, s čem računa da bo delno zaustavil plimo opozicijskih protestov. Ob zaključku dvodnevnega vseslovenskega ljudskega zbora je predsednik Lukašenko v petek dejal, da bo ustavno glasovanje potekalo hkrati z občinskimi volitvami, ki bodo najkasneje do 18. januarja 2022. DO takrat bo že uredil kar mora da se lahko umakne na varno in dovolj daleč.

Tsikhanouskaya, kot vodja ter spiritus movens vsega dogajanja v zvezi z protesti in opozarjanja svetovne javnosti, je obsodila racije in pridržanja novinarjev in borcev za pravice, rekoč v torek, da “režim sproža represijo nad tistimi, ki zagovarjajo človekove pravice.”. O nepojmljivosti tega avtoritranega in protizakonitosti v sodobnem času, v 21 stoletju, pa da ni treba izgubljati besed.

Do kdaj, Alekander “Saša” Lukašenko?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine