21.1 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

V Belgiji zvišana stopnja grožnje terorizma, največ prijav povezanih z islamisti

Piše: C. R.

Belgija se sooča z resno stopnjo možnosti terorizma, ki je trenutno ocenjena na tretji stopnji. Vodja vladnega telesa OCAD, ki določa stopnjo grožnje, Gert Vercauteren, je rekel, da se to ne bo spremenilo do konca poletja. Tretja stopnja grožnje terorizma je bila razglašena oktobra 2023, ko je islamski terorist in simpatizer Islamske države v Bruslju ubil dva švedska nogometna navdušenca.

Pri določanju stopnje grožnje igra vlogo več dejavnikov, je razložil Vercauteren. Med njimi so število prijav, njihova resnost in število zadev, povezanih s terorizmom, ki jih trenutno obravnavajo sodstvo, policija in obveščevalne službe, pa tudi t.i. »sprožilni dogodki«. Pri slednjih gre za dogodke, ki čustveno vplivajo na ljudi in lahko izzovejo posledice. Eden od takšnih dogodkov je konflikt v Gazi.

OCAD je zabeležil približno 40 prijav groženj v oktobru in novembru, ki bi bile lahko povezane s tem konfliktom. Tudi danes je velik del groženj povezan s stanjem na Bližnjem vzhodu, kar je tudi glavni razlog, da ostaja stopnja grožnje na trojki. To sicer pomeni, da morajo policiske in varnostne službe biti bolj pozorne, predvsem na velikih poletnih dogodkih, kjer opravljajo dodatna preverjanja in preglede.

Letno poročilo organizacije OCAD kaže, da se grožnje stopnjujejo. Lani je bilo v Belgiji kar 332 prijav možnega terorizma, kar je 40 odstotkov več kot leto prej. OCAD velikokrat ne more točno določiti s kakšnimi prepričanji so same grožnje povezane, gre pa za odraz tega kar se dogaja v javnosti in v svetu. Določeno število groženj pa je osebne narave. Od vseh groženj, kjer je prepričanje jasno, je največ tistih, ki imajo islamističen izvor. Takšnih je več kot 40 odstotkov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine