5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

V Azovstalu predaja najmanj 300 ukrajinskih borcev

Piše: Ivan Šokić

Več kot mesec dni dolgo rusko obleganje jeklarne Azovstal v Mariupolu se je končalo s predajo približno 300 ukrajinskih borcev. Bataljon Azov je preko Telegrama objavil sporočilo, da se je ukrajinsko vrhovno poveljstvo tako odločilo zato, da rešijo življenja. V tovarni naj bi se po trditvah ukrajinskih virov skrivalo še približno 600 ukrajinskih vojakov. Pogajanja za njihovo predajo še potekajo.

Ostanki bataljona Azov in ukrajinskih marincev, ki so več kot mesec dni preživeli globoko v rovih pod jeklarskim kompleksom Azovstal so se v skladu z odločitvijo ukrajinskega vrhovnega poveljstva predali. Reuters poroča, da je jeklarno zapustilo več kot dvanajst avtobusov z ukrajinskimi borci. Več kot 300 ukrajinskih vojakov naj bi zapustilo jeklarno in odložilo orožje.

Po trditvah namestnice ukrajinskega obrambnega ministra Ganne Malyar je bilo “več kot 260 ukrajinskih vojakov evakuiranih iz oblegane jeklarne Azovstal v pristaniškem mestu Mariupol.” Še 53 huje ranjenih ukrajinskih vojakov je bilo iz Azovstala evakuiranih v mrtvašnico blizu Novoazovska za nadaljnjo zdravniško pomoč. Novoazovsk se sicer nahaja 40 kilometrov vzhodno od Mariupola in je znotraj področja, ki ga imajo pod nadzorom Rusi.

Ruska stran je potrdila, da je bil z Ukrajino dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih. “Odprli smo humanitarni koridor skozi katerega lahko ranjene ukrajinske vojake odpeljejo v zdravstvena poslopja v Novoazovsku,” so potrdili na ruskem obrambnem ministrstvu. Ukrajinski vojaki, ki so se predali so trenutno v rokah Ljudske republike Donetsk, pričakovati pa je, da jih bodo po pogajanjih izmenjali za zajete ruske vojake.

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je tudi ta poraz skušal prikazati kot še eno zmago. “Želim poudariti: Ukrajina potrebuje ukrajinske junake žive. To je naš princip,” je povedal v videu in izrazil upanje, da bodo “reševali življenja naših fantov.” Ukrajinska propaganda je zadnji mesec ruskega obleganja Azovstala izkoristila za slikanje Mariupola kot ukrajinskega Stalingrada. Ta ideja, bi se jim lahko kaj kmalu maščevala.

Bataljon Azov že prosi Ukrajince za nadaljnjo podporo. Pred predajo Rusom so zatrjevali, da se bodo “borili do konca”, zaradi česar obstajajo strahovi, da bi lahko zaradi predaje izgubili zaupanje ukrajinske javnosti. V več kot mesec dni dolgem obleganju je ukrajinskim borcem v Azovstalu primanjkovalo hrane, zalog in streliva, tako, da je bila predaja samo vprašanje časa. Ruski predsednik Vladimir Putin je po zavzetju Mariupola odredil, da se tovarno, kamor so se zatekli zadnji ostanki ukrajinskih borcev v Mariupolu zgolj obkoli in obstreljuje. Putin ni želel po nepotrebnem tvegati izgube dodatnih ruskih življenj, kar se je izkazalo za taktično pravilno odločitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine