18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

V Avstriji zaradi pirotehnike umrl 18-letnik, v Slovenski Bistrici pa le malo manjkalo, da bi se zgodila tragedija

Piše: C. R., STA

V Spodnji Avstriji je na silvestrovo umrl 18-letnik, potem ko je eksplodiralo pirotehnično sredstvo. Po navedbah policije naj bi t.i. ognjemetna bomba eksplodirala prezgodaj. Še tri osebe so bile poškodovane, od teh ena huje.

Nesreča se je zgodila v kraju St. Johann am Steinfelde v okrožju Neunkirchen. Po besedah tiskovnega predstavnika policije Stefana Loidla se je nesreča zgodila na polju okoli 20 minut po polnoči. Več mladih je tam streljalo s pirotehniko. Namestili so tudi okoli 50 centimetrov dolge plastične cevi, domnevno za to, da bi izstrelili kroglaste ognjemetne bombe.

Kako je prišlo do nesreče, za zdaj še ni jasno, preiskovalci pa domnevajo, da je eno od pirotehničnih sredstev prezgodaj zagorelo in usodno poškodovalo 18-letnika. Ta naj bi med pokom stal v neposredni bližini eksplozivnega sredstva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot sicer poroča STA, je bila silvestrska noč za policiste delavna, v zadnjih 12 urah so na interventni številki policije 113 sprejeli 1192 klicev. Policisti poročajo o poškodbah treh oseb zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov na Štajerskem, sicer pa kljub številnim dogodkom na prostem po vsej državi hujših kršitev niso zabeležili.

Med 349 interventnimi dogodki je bilo 13 takšnih, ki so terjali nujno ukrepanje, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Policisti so med drugim obravnavali 16 prometnih nesreč, 70 kršitev javnega reda in miru ter 40 kaznivih dejanj.

Zaradi kršitve javnega reda in miru je bilo opravljenih 41 intervencij na javnem kraju ter 29 v zasebnih prostorih. Štirje kršitelji so kljub posredovanju policistov nadaljevali s prekrškom in so jih pridržali. Prejeli so tudi 56 prijav kršitev glede pirotehnike, pri čemer so bile tri osebe telesno poškodovane.

Izstrelki so začeli leteti med ljudi

Do dogodka je prišlo na silvestrovanju na Trgu svobode v Slovenski Bistrici takoj po polnoči. Kot so sporočili mariborski policisti, se je ena od baterij z izstrelki prevrnila, izstrelki pa so začeli leteti v zbrano množico. Pri tem so zadeli tri ljudi. Ena oseba je bila huje poškodovana, dve pa lažje. Vse poškodovane so oskrbeli zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Obvestila v zvezi s kaznivim dejanjem še zbirajo.

V 16 prometnih nesrečah je nastala premoženjska škoda, nobena oseba pa ni bila telesno poškodovana, niti ni izgubila življenja. So pa policisti zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu enemu vozniku zasegli vozilo, prav tako je bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržan en voznik.

Glede kaznivih dejanj pa so na Generalni policijski upravi pojasnili, da so policisti po državi obravnavali 18 poškodovanj tuje stvari, šest vlomov, pet tatvin, pet lahkih telesnih poškodb, tri grožnje, rop, nasilje v družini in poskus uboja. Opravili so tudi več poostrenih nadzorov, pri katerih so nadzirali kriminalna žarišča in ugotavljali kazniva dejanja in prekrške.

V zadnjih 12 urah je bilo zaradi nezakonitega prehoda državne meje obravnavanih 62 oseb. Med temi je bilo največ državljanov Rusije, Indije in Kube.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine