12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

V Avstriji podaljšali zaprtje javnega življenja do 3. februarja

Avtor: P.T., STA

V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti covidu-19 ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Glavni odbor parlamenta je danes prižgal zeleno luč za načrte vlade za podaljšanje ukrepov in za uvedbo obveznosti nošenja mask tipa FFP2 s povečano zaščito v javnem prometu in trgovinah. Povečali so tudi obvezno razdaljo v javnosti na najmanj dva metra.

Uvedli so še tedensko testiranje za zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele. To bo obvezno tudi za zaposlene v trgovinah in drugih storitvenih dejavnostih, kjer prihaja do stikov s strankami. Prav tako se bodo morali redno testirati učitelji. Kdor ne bo testiran, bo moral nositi masko tipa FFP2, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza je sicer želela omejevalne ukrepe podaljšati do 7. novembra. A zato bi bilo potrebno novo soglasje glavnega odbora, še navaja APA.

Zdravstveni minister Rudolf Anschober je pojasnil, da so se razmere v Avstriji glede na stanje v novembru izboljšale. Število novih okužb z novim koronavirusom se giblje okoli 1500 na dan, a je to še vedno previsoko. Je pa trend pozitiven, je ocenil.Dejavnik reprodukcije se je znižal z 1,14 na 0,89, kar pomeni, da vsak okuženi okuži manj kot eno osebo.

Vendarle pa imajo na intenzivni negi v avstrijskih bolnišnicah še vedno 340 hudo bolnih s covidom-19, kar po besedah Anschoberja ni malo.

Minister je tudi opozoril na novi sev virusa, ki naj bi se širil precej hitreje. Od ponedeljka so v državi potrdili 47 primerov okužbe s tem sevom, odkrili pa so ga v več žariščih. Bolj natančne informacije glede razširjenosti in tudi hitrosti širjenja tega novega seva, ki naj bi prišel iz Velike Britanije, pa Anschober pričakuje v začetku prihodnjega tedna.

Sorodne vsebine