6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Avstriji bi lahko cepljenje proti covidu-19 začeli 24. decembra

Avstrija in druge države EU bi lahko prve odmerke cepiva proti covidu-19 dobile že 24. decembra, takrat bi lahko tudi začeli cepljenje. Avstrijska vlada je predvidela ta datum, ker naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) odločitev glede odobritve Pfizerjevega cepiva sporočila 21. decembra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.  

 

Predstavniki ameriškega podjetja Pfizer so avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu v videokonferenci zagotovili, da bodo nemudoma po odobritvi cepiva v EU začeli dostavljati odmerke, so v sredo sporočili iz avstrijske vlade.

To bi lahko po ocenah vlade na Dunaju pomenilo, da bi prvi odmerki v Avstrijo in druge države EU prispeli 24. decembra. “Ne bomo čakali niti en dan, ampak takoj začeli razdeljevati cepivo, takoj kot bo prispelo v Avstrijo,” je povedal Kurz.

Kot prvo naj bi po vzoru Velike Britanije cepili starejšo Dunajčanko, je iz vladnih krogov izvedel časnik Kronen Zeitung.

V okviru prve pošiljke naj bi države članice EU dobile po skoraj 10.000 odmerkov cepiva, do konca leta. V začetku prihodnjega leta bodo v več korakih sledile nove pošiljke. Avstrija bo v prvem četrtletju dobila predvidoma 900.000 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Pričakuje pa tudi cepiva drugih proizvajalcev.

V Avstriji se je sicer glede na anketo inštituta Gallup zagotovo pripravljen cepiti vsak peti Avstrijec, 27 odstotkov vprašanih pa bi se cepilo verjetno. Med vprašanimi se jih sicer 60 odstotkov boji, da se bodo okužili sami oziroma njihovi član družine.

Iz Avstrije danes medtem poročajo o 218 umrlih zaradi covida-19, pri tem pa opozarjajo da gre pri 120 smrtnih primerih za dodatno potrjene smrti na Dunaju, poroča Kronen Zeitung. V zadnjem dnevu so potrdili še 2485 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno imajo v državi okoli 31.400 aktivnih okužb. V bolnišnici jih je 3220 obolelih, od tega 530 na intenzivni negi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine