9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V Angliji začela veljati štiritedenska delna karantena

V Angliji je opolnoči po krajevnem času začela veljati delna karantena s pomembnimi omejitvami javnega življenja, s katerimi želi vlada v Londonu zajeziti naraščajoče širjenje novega koronavirusa.

 

Ukrepi, ki so podobni, ne pa tudi tako obsežni kot marca v prvem valu epidemije, bodo za 56 milijonov prebivalcev veljali do 2. decembra, je v sredo v parlamentu potrdil britanski premier Boris Johnson. Parlament je uveljavitev delne karantene nato v sredo potrdil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Domove lahko prebivalci zapustijo samo za odhod na delo, v šolo ali na rekreacijo ter če morajo poskrbeti za svojce. Mešanje članov različnih gospodinjstev je v zaprtih prostorih ali zasebnih vrtovih prepovedano, razen če gre za podporni mehurček, navaja britanski BBC na svoji spletni strani.

Zaprte so gostilne, restavracije, telovadnice in nebistvene trgovine. V nasprotju s karanteno v prvem valu epidemije pa ostajajo odprte šole, fakultete in vrtci.

Novi ukrepi veljajo samo za Anglijo, saj Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same.

Javni zdravstveni sistem (NHS) v Angliji je od srede v stanju najvišje pripravljenosti, saj so resno zaskrbljeni zaradi dodatnega pritiska bolnikov s covidom-19 na zdravstveni sistem. Ukrep pomeni, da lahko zdravstveno osebje premeščajo po državi, bolnike pa v bolnišnice v druge regije, če so lokalne bolnišnice preobremenjene, poroča BBC.

Velika Britanija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji covida-9 na svetu, saj je ob nekaj več kot milijon potrjenih okužbah covid-19 doslej zahteval skoraj 48.000 življenj. V sredo so v 24 urah poročali o rekordnih 492 smrtih, kar je največ od sredine maja. Potrdili so še 25.177 novih okužb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine