4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V ameriški zvezni državi New Hampshire nekatere šole svoje uslužbence pošiljajo na tečaje o »belem privilegiju«.

Piše: A.S.

Spletni medij NH Journal je pred kratkim poročal, da so v ameriški zvezni državi New Hampshire, v mestu Manchester, šole svoje uslužbence pozvale naj se udeležijo tečaja o »belem privilegiju«, v sklopu uvajanja več »raznolikosti, pravičnosti in sprejemanja« v šolskem okrožju.

Uslužbenci Učnega centra 21. stoletja, ki se nahaja v šolskem okrožju mesta Manchester v ZDA, so prejeli e-pošto, v kateri jim je bilo rečeno, naj se udeležijo spletnega tečaja z naslovom »Kaj je pravzaprav beli privilegij?«. Namen tečaja naj bi bil »razširiti definicijo belega privilegija na osebni in sistemski ravni, in razumeti, da je »belost« glavni steber belega supremacizma«.

Predavatelji naj bi pripravili program v skladu z »anti-rasistično« ideologijo avtorja Ibrama X. Kendija, ki temelji na predpostavki, da so vsi belci, tako ali drugače, »rasisti«. Dodatni tečaji, ki naj bi se jih udeležili uslužbenci izobraževalnih centrov vključujejo tudi predpostavko, da so vsi belci »zatiralci« in da je meritokracija – načelo, da naj vsakdo zaseda položaj, ki si ga je prislužil s svojim trudom in delom – mit. Vključeni pa so tudi članki, ki napadajo Trumpa in hvalijo množične migracije.

Predstavnik šolskega okrožja Andrew Toland je sicer izjavil, da tečaji niso obvezni, ter je za NH Journal povedal, da gre za enega od mnogih tečajev, ki so na voljo uslužbencem. Dodal je, da je namen spletnega tečaja »kritično razmišljanje o rasi in spodbujanje razprave o vlogi rasizma na naših šolah«.

Vendar pa NH Journal poroča, da je bil sodeč po e-pošti, ki je bila poslana uslužbencem in uslužbenkam, tečaj sprva obvezen. Takšnih tečajev je zadnje čase vse več, saj je pred kratkim prišel v javnost tudi tečaj za uslužbence Coca-Cole, ki svoje zaposlene uči kako naj bodo »manj beli«. Prav tako so nekateri starši v zvezni državi New Hampshire zaskrbljeni glede določenega učnega načrta, ki je namenjen tudi osnovnim šolam, ter vsebuje naslove kot je » Raziskovanje »belosti« in kako postati anti-rasističen aktivist«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine