18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

V ameriški zvezni državi Kalifornija zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom razglasili izredne razmere

V ameriški zvezni državi Kalifornija so zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom v sredo razglasili izredne razmere, potem ko so zabeležili prvi smrtni primer zaradi bolezni covid-19. Ob obali trenutno zadržujejo ladjo za križarjenje s približno 3500 potniki, na kateri naj bi se preminuli moški okužil.

 

V Kaliforniji je v sredo umrl 71-letnik, ki naj bi se okužil februarja na križarjenju z ladjo Grand Princess med San Franciscom in Mehiko.

Ladja je bila spet na poti, a so ji odredili vrnitev v San Francisco. Trenutno stoji pred obalo Kalifornije, vsem potnikom pa so priporočili, naj ostanejo v svojih kabinah. Deset potnikov in članov posadke naj bi razvilo simptome bolezni. Po povratku v ZDA bodo ladjo pričakali zdravstveni delavci Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).

Ladjo sicer upravlja družba Carnival, ki ima v lasti tudi križarko Diamond Princess, ki je bila minuli mesec zaradi okužb s koronavirusom dlje časa v karanteni na Japonskem.

Ob naznanitvi prvega smrtnega primera je kalifornijski guverner Gavin Newsom naznanil uvedbo izrednih razmer v zvezni državi. Kot je pojasnil, bo to državi pomagalo pri pripravah na morebitno obsežnejše širjenje virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kaliforniji so doslej potrdili 53 okužb, nazadnje v sredo šest novih. Med njimi so tri osebe, ki so se vrnile iz severne Italije. V Los Angelesu se je okužil tudi zdravstveni delavec, ki je izvajal testiranja za virus na glavnem letališču LAX. Delal je z zaščitno opremo in ni jasno, kako je prišlo do okužbe.

V državi New York pa so okrog tisoč oseb iz okrožja Westchester severno od mesta poslali v domačo karanteno, potem ko sta se z virusom okužili dve družini v mestu New Rochelle. Okužbo naj bi odvetnik, ki dela na Manhattnu, med drugim prenesel ženi, otrokoma in sosedu, ki ga je peljal v bolnišnico.

V newyorški metropolitanski operi so uvedli karanteno za igralce in druge delavce, ki bodo prišli v New York iz držav in območij, ki so v izbruhu koronavirusa najbolj prizadeti. To so Kitajska, Iran, Južna Koreja, Japonska, Italija in Hongkong.

V ZDA je potrjenih okužb skupno 153. Preostalih deset smrtnih primerov so zabeležili v zvezni državi Washington, žarišči izbruha virusa pa sta tudi v Nebraski in Teksasu. V Washingtonu in na Floridi so izredne razmere v prizadevanjih za preprečitev širjenja koronavirusa sprejeli že minuli konec tedna.

Virus je decembra izbruhnil na Kitajskem in je po svetu doslej okužil 94.000 oseb, več kot 3220 pa jih je umrlo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine