21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

V ameriškem kongresu afera zaradi tamkajšnjega kaplana

V ameriškem kongresu je izbruhnila afera zaradi tamkajšnjega kaplana. Kaplan predstavniškega doma ameriškega kongresa, jezuit Pat Conroy je namreč v četrtek preklical svojo odstopno izjavo. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan naj bi Conroyja aprila lani prisilil v odstop z izgovorom, da ni zadovoljen s pastoralno oskrbo kongresnikov.

Demokrati v predstavniškem domu trdijo, da je Ryan Conroyja prisil k odstopu, ker so republikanci jezni zaradi njegove pridige pred sprejemanjem davčne reforme novembra lani. Nato so se še razjezili katoliški kongresniki obeh strank, ko so slišali, da kolegi želijo duhovnika, ki ni katolik.

Ameriški kongres svoje delo vsak dan začne z molitvijo in kratko pridigo uradnega kongresnega kaplana. Conroy je novembra lani pozval kongresnike naj pri sprejemanju davčne reforme ne pozabijo na reveže. V bistvu je dejal, naj sprejmejo zakon, ki bo koristil vsem Američanom in ne le določenemu sloju prebivalstva.

Republikanci so to vzeli kot kritiko reforme, od katere imajo največ koristi korporacije in bogati, ki seveda plačujejo največ davkov. Ryan, ki je prav tako katolik, je takrat Conroyja opozoril, naj ne politizira. Kaplja čez rob za konservativne republikance ene od številnih ameriških protestantskih ver pa je bilo Conroyjevo povabilo muslimanskemu imamu, naj opravi eno od jutranjih molitev.

Conroy si je po protestih demokratov in katoliških kongresnikov premislil in je v četrtek v ostrem pismu Ryana obvestil, da ne bo odstopil. Kaplana sicer imenuje celoten predstavniški dom in Ryan ga ne more sam odpustiti.

Conroy je v pismu navedel pogovor z Ryanovim pomočnikom Jonathanom Burksom, ki mu je kot razlog za siljenje v odstop navedel molitev pred davčno reformo in celo zabrusil, da je čas, da dobijo kaplana, ki ni katolik.

Ryan vztraja, da mu je šlo le za dobro pastoralno oskrbo kongresnikov, čeprav je Conroy pribil, da se doslej nad tem še ni nihče pritožil. Burks kaplana ni upal naravnost obtožiti laganja glede njunega pogovora in je sporočil, da “se močno ne strinja s tem, kako se Conroy spomni njunega pogovora”.

Ryan je sporočil, da bo Conroy ostal na položaju, ker ne bi bilo dobro, da se spor glede tako pomembnega položaja predolgo vleče. Za Ryanovo dušo bo kmalu skrbel nekdo drug, saj je napovedal, da se po izteku sedanjega mandata januarja 2019 ne bo več potegoval za mesto v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Menda zato, ker je dosegel življenjski cilj, sprejem davčne reforme. Kritiki menijo, da odstopa zato, ker več ne more zagovarjati izpadov predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine