7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V Albaniji po uničujočem potresu danes dan žalovanja, pomoč zbira tudi Slovenska karitas, danes zvečer koncert Klic dobrote

V Albaniji so po torkovem uničujočem potresu danes razglasili dan žalovanja. Po zadnjih podatkih je potres zahteval 29 življenj, poškodovanih je več kot 650 ljudi. Reševalci so po navedbah albanskega obrambnega ministrstva iz ruševin porušenih zgradb doslej rešili 46 preživelih.

 

“Prednostna naloga je reševanje življenj,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal albanski premier Edi Rama, ki je danes razglasil dan žalovanja in 30-dnevne izredne razmere na območju najbolj prizadetih mest Drač in Thumane.

Na tisoče ljudi je noč preživelo v šotorih ali na nogometnem stadionu v obmorskem mestu Drač, kjer je bilo hudo poškodovanih približno 27 zgradb. Mnogi so se bali vrniti domov, saj je bilo v Albaniji in širši regiji po torkovem potresu čutiti več kot 300 popotresnih sunkov.

V Albaniji so preklicali praznovanja, ki so jih 28. in 29. novembra načrtovali ob dnevu neodvisnosti, poroča AFP.

Na zahodu Albanije so se tla stresla v torek ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov. Sledilo je 310 popotresnih sunkov.

Pomoč tudi iz Slovenije

Po torkovem potresu, ki je prizadel Albanijo, je Slovenska karitas pozvala k zbiranju sredstev za humanitarno pomoč ter obnovo domov tistih prebivalcev Albanije, ki so ostali brez vsega.

Sredstva zbirajo na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Potres Albanija, koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 626. Možno je tudi darovanje prejo SMS sporočila KARITAS5 na 1919 in prispevati 5 evrov, so sporočili s Slovenske karitas.

Albanijo je od letošnjega poletja prizadelo več potresov, torkov na zahodu Albanije pa je bil najmočnejši med vsemi in je še posebej prizadel mesti Drač in Thumane.

Stanje je zaskrbljujoče, ljudje so v šoku, porušeni so številni domovi, kjer živijo že tako zelo revni ljudje, ki so večinoma pristaniški delavci, so sporočili s Slovenske karitas. Sodelavci Caritas Albanija, ki so že obiskali mesti Drač in Thumane, da bi ocenili razmere, so sporočili, da bo ena od najnujnejših potreb oskrba s hrano.

Caritas Albanija bo s sredstvi, ki jih ima na razpolago, takoj začela s pomočjo v hrani, z odejami ter z vodo in osnovnimi higienskimi potrebščinami. Slovensko Karitas in druge članice Caritas Europa so zaprosili za pomoč.

V Celju že 29. dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski Klic dobrote

Slovenska karitas bo zvečer skupaj z RTV Slovenija v celjski dvorani Golovec že 29. doslej gostila tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote, ki je vselej namenjen lajšanju stisk socialno ogroženim družinam. Koncert v sklopu Tedna karitas, ki vabi k sočutju, dobroti in solidarnosti, bodo letos pripravili pod geslom Dobro iz vsakega srca.

Kot je povedala predstavnica Slovenske karitas Mojca Kepic, bo koncert tudi tokrat potekal z neposrednim prenosom na Televiziji in Radiu Slovenija ter Radiu Ognjišče, denar pa bodo zbirali v času dogodka in nato ves december. Vstopnice za večerni koncert so brezplačne s prošnjo za donacijo, na voljo pa so na slovenski in na vseh škofijskih karitas.

Koncert se bo sicer začel ob 20. uri, na prireditvi pa bodo s svojim prostovoljnim nastopom nagovorili javnost številni glasbeniki, pevci, plesalci in drugi umetniki. Pri pripravi in izvedbi koncerta sodeluje tudi 130 mladih prostovoljcev, ki na tak način izražajo sočutje in konkretno solidarnost z ljudmi v stiski.

Gledalci se lahko ves dan, seveda pa tudi v času koncerta ob neposrednem televizijskem in radijskem prenosu, s telefonskim darovanjem aktivno vključijo v akcijo na telefonsko številko 01 472 00 11.

Kot so pojasnili v omenjeni humanitarni organizaciji, so lani v času koncerta za družine v stiski zbrali dobrih 171.000 evrov, zbrani denar pa, kot vsako leto namenili za materialno pomoč, ki jo na karitas prejema več kot 20.000 družin po vsej državi.

V Tedun karitas, ki poteka ta teden, z njim pa obeležujejo 29-letnico organizirane oblike delovanja omenjene humanitarne organizacije v Sloveniji, dogodki po besedah Kepiceve potekajo pod geslom Dobro iz vsakega srca, vrhunec pa predstavlja prav današnji tradicionalni koncert.

Ob omenjenem koncertu je že dopoldne na nacionalni ravni potekal še en dogodek, in sicer romanje prostovoljcev ter sodelavcev karitas na Slomškovo Ponikvo. Opoldne je tam potekala maša, ki jo je daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Pri njihovih dejavnostih sodeluje več kot 11.000 prostovoljcev v 458 župnijskih karitas. Lani so skupaj opravili več kot 576.000 prostovoljskih ur. V obliki plačila najnujnejših položnic so pomagali 13.653 ljudem.

V različne programe je bilo lani vključenih skoraj 158.000 ljudi, od tega 28.000 otrok in 46.000 starejših. S pomočjo v hrani so pomagali več kot 95.000 ljudem po vsej Sloveniji. V sklopu materialne pomoči so razdelili 3335 ton hrane, pomagali so tudi z rabljenimi oblačili, higienskimi pripomočki in kurjavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine