10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

V Albaniji močan potres, čutili so ga tudi v Italiji in pri nas

Albanijo je danes stresel močan potres z magnitudo 6,4, ki so ga čutili po vsem Balkanu ter tudi v Italiji in Sloveniji. Potres je zahteval najmanj eno življenje, 150 ljudi je ranjenih. Povzročil je veliko gmotno škodo na območju obmorskega mesta Drač. V Tirani so ljudje v paniki bežali na ulice.

Žarišče potresa je bilo v Jadranskem morju 34 kilometrov severozahodno od Tirane v globini 10 kilometrov, so sporočili iz Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC).

Z albanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je umrl nek moški, ki je v paniki skočil iz poslopja v mestu Kurbin. Poškodovanih je najmanj 150 ljudi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gmotna škoda v Draču in okolici je velika. V Draču se je zrušil večnadstropni hotel, še eno poslopje je hudo poškodovano. O veliki škodi poročajo tudi iz kraja Thumane, ki leži kakih 30 kilometrov severozahodno od Tirane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres je območje zatresel danes ob 3.54, popotresnih sunkov je bilo okoli 50, najmočnejši je imel magnitudo 5,4, navaja Ansa.

Isto območje je že septembra stresel potres z magnitudo 5,6. Oblasti so ga takrat označile kot najmočnejšega v zadnjih 20 do 30 letih, še navaja AFP.

Potres so čutili po vsem Balkanu, pa tudi v Italiji in Sloveniji. Intenziteta potresa na ozemlju Slovenije ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci Ljubljane in Primorske, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine