17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

V-4 in Srednja Evropa: najpomembnejše novice od 17. do 23. maja

Piše: C. R.

Madžarska

Madžarski minister za gospodarsko strategijo László György je v ponedeljek (17. maja) v reviji Mandiner objavil, da je madžarsko gospodarstvo marca zabeležilo najvišjo rast v Evropski uniji, saj se je v prvem četrtletju povečalo za 4 % – kljub začasnemu 3,6-odstotnemu padcu v avtomobilskem sektorju zaradi težav z dobavo. “Vse to kaže, da ima madžarska industrija uravnoteženo strukturo in stoji na več nogah,” pravi György, ki je zadovoljen tudi z visoko stopnjo naložb: “Po Estoniji in Irski je madžarska stopnja naložb tretja najvišja v letu 2020 (27,3 %), kar je skoraj 6 odstotnih točk več od povprečja EU.

Kandidat opozicijske stranke Párbeszéd (Dialog) za predsednika vlade na splošnih volitvah leta 2022, župan Budimpešte Gergely Karácsony, je 15. maja predstavil svoj volilni manifest, v katerem trdi, da je treba “obnoviti demokracijo” in “popraviti pravno, moralno in materialno škodo, ki jo je v več kot desetletju povzročila večina”, Madžarsko pa imenuje “poškodovana in bolna demokracija”. “Ne iščemo voditelja opozicije, ampak osebo, ki bo vodila celotno državo,” je nadaljeval.

V torek, 18. maja, je madžarski premier Viktor Orbán gostil Armina Pappergerja, predsednika uprave düsseldorfskega proizvajalca orožja Rheinmetall AG. Med drugim sta se pogovarjala o proizvodnji nove generacije pehotnega bojnega vozila Lynx v madžarski tovarni v Zalaegerszegu ter o skupnem razvoju in proizvodnji oborožitvenih sistemov zračne obrambe.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je po srečanju z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Matthiasom Cormanom v torek, 18. maja, v Parizu dejal, da madžarska vlada ne bo razmišljala o sprejetju minimalne davčne stopnje za podjetja, za kar se zavzema novi predsednik ZDA Joe Biden. “Nihče nima pravice od zunaj posegati v madžarsko davčno politiko,” je dejal Szijjártó. “Ne dovolimo, da bi imela velika tehnološka podjetja nepošteno konkurenčno prednost, če ni mednarodnih davčnih pravil! ”

Vodja poslanske skupine stranke Fidesz v madžarskem parlamentu Máté Kocsis je v ponedeljek, 17. maja, na svojem računu na Facebooku objavil, da madžarska vlada razmišlja o vzpostavitvi nacionalnega registra oseb, obsojenih zaradi spolnih dejanj zoper otroke (pedofilije), po katerem bi bilo mogoče javno iskati.

Izraelski veleposlanik na Madžarskem Yacov Hadas-Handelsman je v intervjuju, ki ga je 13. maja objavila revija Mandiner, pozdravil madžarsko podporo svoji državi ob nedavnem zaostrovanju konflikta s Palestinci: “Pomembno je, da se Madžarska v političnih razpravah v Evropski uniji zavzema za Izrael […] veliko Izraelcev ima madžarske prednike, veliko jih tudi govori madžarsko, zato so še vedno del madžarske kulture. […] Fidesz je desna konservativna stranka, kot je Likud. Med Viktorjem Orbánom in Benjaminom Netanjahujem so se razvili dobri odnosi. Menim, da je način, kako je madžarska vlada začela obravnavati madžarsko zgodovino med obema svetovnima vojnama in med drugo svetovno vojno, odigral ključno vlogo pri približevanju […] Madžarsko politično vodstvo je priznalo vlogo in odgovornost Madžarske pri holokavstu ter priznalo, da je madžarska država v tistem času izdala svoje državljane judovskega porekla. Drugi dejavnik je, da je na Madžarskem v primerjavi z drugimi evropskimi državami malo antisemitskih napadov na judovske skupnosti, kar pomeni, da je na Madžarskem varno živeti kot Jud.

Nacionalna direktorica za zdravje Cecília Müller je v četrtek, 20. maja, sporočila, da bodo od ponedeljka, 24. maja, obiski bolnikov v bolnišnicah spet dovoljeni njihovim sorodnikom, vendar pod naslednjimi pogoji: Vsak bolnik ima lahko le en obisk na dan, obiskovalec mora imeti potrdilo o imunosti Covid (védettségi igazolvány), obisk pa ne sme trajati več kot eno uro. Obiski so še vedno prepovedani v oddelkih covid.

Madžarski premier Viktor Orbán je v petek, 21. maja, na radiu Kossuth napovedal, da bo mejnik petih milijonov cepljenih ljudi na Madžarskem najverjetneje dosežen ta konec tedna in da bo zato policijska ura odpravljena, prav tako obvezni zapiralni čas trgovin, nošenje maske na ulici ne bo več obvezno, športni dogodki bodo spet lahko potekali, zasebni dogodki z do 50 osebami (200 oseb na porokah) – vendar s potrdilom o imunosti – pa bodo spet lahko potekali v zaprtih prostorih. V soboto 22. maja popoldne je bil presežen mejnik petih milijonov cepljenih, kar je sprožilo obljubljeno odpravo ukrepov.

Poljska

V telenoveli o notranjih prepirih v koaliciji Združene desnice, ki jo vodi PiS, je prišlo do nove epizode: poslanec Evropskega parlamenta Adam Bielan (nekdanji poslanec stranke Porozumienie), tekmec Jaroslawa Gowina za vodenje te stranke, je 16. maja napovedal, da namerava v okviru Združene desnice ustanoviti novo stranko z drugimi izključenimi člani stranke Porozumienie, med katerimi naj bi bili Kamil Bortniczuk, Zbigniew Gryglas, Włodzimierz Tomaszewski in Michał Cieślak.

Vladna večina ni edina, ki je v sporu. Vodja opozicijske stranke Državljanska platforma (PO) Borys Budka je 14. maja izključil poslanca Pawla Zalewskega in Ireneusza Raśa zaradi “dejanj, ki škodujejo” stranki. Ta je namreč izrazil potrebo po “korenitih reformah” v PO, ki v javnomnenjskih anketah še naprej izgublja. V ponedeljek, 17. maja, je evropska poslanka Róża Thun sporočila, da se pridružuje gibanju Szymona Hołownija Polska 2050, kar je še en znak krize, ki jo doživlja nekdanja stranka Donalda Tuska.

Po podatkih poljskega statističnega urada (GUS) se je poljski BDP v prvem četrtletju leta 2021 zaradi omejitev, ki jih je povzročila pandemija, zmanjšal za 1,2 %. Vendar ekonomisti menijo, da je ta upad začasen, in za preostanek leta napovedujejo 8-10-odstotno rast.

Župan mesta Poznan Jacek Jaśkowiak (PO) je v ponedeljek, 17. maja, napovedal, da se bo odslej srečeval le z ljudmi, ki so bili cepljeni proti Covidu-19, in poljskega predsednika vlade pozval, naj cepljenje postane “obvezno”: “Pri osebnih odnosih je to zelo preprosto. Ne bom srečal nikogar, ki mi ne bo povedal, da je cepljen, in če je nekdo proti cepljenju, bo najin odnos za nekaj časa, mesecev ali let, prekinjen, da ne bi ogrozil mojega zdravja,” je pojasnil.

Po statističnih podatkih, objavljenih v začetku tega meseca, se je v prvih štirih mesecih leta na Poljsko preselilo 50.000 Ukrajincev in 5.000 Belorusov. Plače na Poljskem so 4-5-krat višje kot v Ukrajini in 2-2,5-krat višje kot v Belorusiji, čeprav ima pri tem zagotovo pomembno vlogo poslabšanje političnih razmer v Belorusiji po sporni ponovni izvolitvi predsednika Lukašenka.

Veleposlaništvo ZDA na Poljskem je v ponedeljek objavilo razpis za “projekte v podporo skupnosti LGBTQI+”: “Misija ZDA na Poljskem objavlja razpis za projekte v podporo skupnosti LGBTQI+ na Poljskem – do 14. junija se lahko prijavite za nepovratna sredstva v višini do 20 000 USD.”

Ruski predsednik Vladimir Putin je 19. maja na sprejemu za veleposlanike iz 19 držav obravnaval tradicionalno težavne rusko-poljske odnose: “Rusko-poljski sosedski odnosi bi seveda lahko bili veliko bolj pomembni in produktivni, še posebej, ker smo sosedje ob Baltskem morju,” je dejal novemu poljskemu veleposlaniku v Moskvi Krzysztofu Krajevskemu.

Potem ko je bilo v ponedeljek, 17. maja, na pobudo danskega veleposlaništva objavljeno odprto pismo, ki ga je podpisalo 48 tujih diplomatov na Poljskem in v katerem Poljsko pozivajo k zaščiti “pravic” LGBT, je srbski zunanji minister Nikola Selaković v četrtek, 20. maja, sporočil, da namerava razrešiti srbskega veleposlanika v Varšavi Nikolo Žurovca, ker je podpisal navedeno pismo, ne da bi se prej obrnil na oblasti v Beogradu.

Poljski minister za izobraževanje Przemysław Czarnek je v četrtek, 20. maja, napovedal, da namerava poljska vlada povečati število ur pouka zgodovine, da bi “okrepila nacionalno identiteto otrok”, in izjavil, da bo Evropska unija nekega dne zagotovo interpretirana “kot ‘nezakonita entiteta’, ki je bila včasih zakonita, vendar ne izpolnjuje več svojega pravnega okvira.”

V okviru spora med Češko in Poljsko glede mejnega rudnika Turów – odprtega rudnika lignita – je Sodišče Evropske unije (SES) v petek, 21. maja, odločilo, da se do konca postopka ustavi pridobivanje premoga iz tega rudnika.

Nekdanji poljski zunanji minister in evropski poslanec Witold Waszczykowski (PiS) je v petek, 21. maja, dejal, da ameriški predsednik Joe Biden dela napako, ko se poskuša pogajati z Rusijo o odpravi ameriških sankcij glede projekta plinovoda Severni tok 2: “Raje bi, da ZDA odločno izrazijo svoje stališče. Če se bodo te informacije potrdile, me bo presenetila še ena velika ponudba ZDA Rusiji. To bi bila zelo nenavadna pogajalska strategija, saj bi Biden pokazal, da se približuje Moskvi, še preden bi se o čem pogajal … Zdi se, da se je stališče ZDA do Rusije zaostrilo in ne omehčalo. Izkazalo se je, da je resnica ravno nasprotna.

Češka republika

Vladna pooblaščenka za človekove pravice Helena Válková je v češki poslanski zbornici predstavila predlog zakona, ki je del “vladne strategije za enakost in odpravo ovir za dostojno življenje LGBTI+ oseb na Češkem 2021-2026” in vključuje možnost uradne spremembe spola za otroke, legalizacijo istospolnih porok ali večjo zaščito LGBT oseb pred “verbalnimi napadi”. “Takšne razmere prevladujejo na primer v zdravstvenem ali izobraževalnem sektorju, kjer se je skoraj polovica oseb LGBTI+ srečala z negativnimi odzivi zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete. To je le nekaj primerov položaja LGBTI+ oseb na Češkem. Zato je treba sprejeti strategijo in izvajati ukrepe, ki so v njej predlagani,” je zapisano v dokumentu, v katerem je navedeno, da bi morala biti “uradna operacija spremembe spola možna tudi za mlade po puberteti,” kar je obsodil Marek Benda iz Državljanske demokratske stranke (ODS): “To samo dokazuje, kako so bili položaji celotnega oddelka vladnega komisarja za človekove pravice v preteklih letih ugrabljeni pod vplivom levice in kako jih bo treba po volitvah popolnoma obnoviti […] V primeru otrok je to popolnoma nehumano. ” Enako je menil tudi Marek Výborný, nekdanji vodja Krščansko-demokratske zveze (KDU-ČSL), Pirati pa so se z njim v celoti strinjali.

Volilno zavezništvo Piratov ter Stranke županov in neodvisnih (STAN) je v torek, 18. maja, predstavilo svoj program za oktobrske parlamentarne volitve. “Odkrito pravimo, da so naša prednostna naloga javne storitve. Ohraniti moramo pokojnine, izobraževanje, zdravstvo, zato bomo, če ne bo šlo drugače, šli v smer dviga davkov,” je med drugim dejal piratski poslanec Mikuláš Ferjenčík, saj je “treba zmanjšati državni primanjkljaj pod 3 % proračuna”, Pirati pa poleg istospolnih porok in liberalizacije marihuane razmišljajo tudi o uvedbi evra na Češkem: “Vsi bi morali imeti enake pravice. Tudi pravico do poroke z ljubljeno osebo. Istospolnim parom bomo pod enakimi pogoji omogočili poroko. Za nikogar ne bo omejitev. Nasprotno, izboljšala bo življenje tisočih parov in otrok […] Prepoved konoplje nas stane več milijard kron na leto, vendar ne zmanjšuje povpraševanja in ne vodi k zmanjšanju črnega trga. Obdavčitev komercialne konoplje bo prinesla 4 milijarde kron, kar bo državi zagotovilo sredstva za sofinanciranje na primer zdravstvenega varstva.

Predlog zakona, ki je bil 13. maja predstavljen v češki poslanski zbornici in katerega glavni cilj je uskladitev čeških osebnih izkaznic z direktivami Evropske unije o biometričnih podatkih, bi lahko pomenil manjšo revolucijo za češke ženske. V skladu s tem zakonom jim ne bo več treba priimku dodajati končnice -ová, kar je zakonska zahteva, ki je veljala šele od leta 1945.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v petek, 21. maja, izrazil solidarnost madžarske vlade s češkim premierom Andrejem Babišem v njegovem sporu z Evropsko komisijo in spomnil, da so se napadi slednje na češkega predsednika vlade začeli, ko je Babiš vodil politiko, sovražno liberalnemu toku, in da so bili madžarski voditelji redno tarča podobnih napadov: “To, da se skuša politično uničiti Andreja Babiša, ni nič novega pod soncem.”

Vir: unser-mitteleuropa.com

Sorodne vsebine