14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Ustavno sodišče Poljske: Sodniki nosijo na prsih podobo poljskega orla, ne oznak Evropske unije

»Sodniki na Poljskem izdajajo sodbe kot poljski sodniki v imenu Republike Poljske in s svojim simbolom na prsih, to je podoba poljskega orla, in ne kot sodniki EU, označeni z emblemi EU,« je med drugim dejala Krystyna Pawłowicz, sodnica poročevalka poljskega ustavnega sodišča, ki je odločilo, da je imenovanje vrhovnih sodnikov v pristojnosti poljskega predsednika, poroča portal Wprost.

Že nekaj časa poteka spor med poljskim vrhovnim sodiščem in EU na eni strani, ter poljsko oblastjo. Sporno naj bi bilo, da vrhovne sodnike imenuje predsednik Poljske.

Po pritožbi vrhovnega sodišča na ustavno sodišče so ustavni sodniki z večino glasov odločili, da je pristojnost imenovanja sodnikov pristojnost poljskega predsednika. Celo več. Vrhovno sodišče naj bi po mnenju ustavnih sodnikov preseglo svoja pooblastila in se vmešavalo v zakonodajno oblast.

Sodnica poročevalka Pawłowiczeva je med drugim še dejala, da zakonodajno oblast na Poljskem izvajata Sejm in Senat. In da sodba Sodišča EU, ki je ugotovilo kršitev evropskih standardov, pač samo sodba, ki je v nasprotju s poljskim ustavnim redom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine