4.9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Uspeh Salvinija; volilni polom Gibanja petih zvezd

Matteu Salviniju ni uspel veliki met, saj je levici uspelo obraniti svoje tradicionalne trdnjave. Pandemija je tako prekinila Salvinijev zmagovalni tekoči trak. Volilni polom Gibanja 5 zvezd je sprožil notranje spore in medsebojna obtoževanja.

 

Prejšnji teden so bile končno po še nekaj preostalih italijanskih pokrajinah izvedene regionalne volitve, ki so bile zaradi pandemije prestavljene za nekaj mesecev. Matteu Salviniju in desnemu bloku sicer ni uspel »veliki met«, da bi osvojili tradicionalne levičarske trdnjave, kot sta Toskana in Apulija, s čimer bi bila sedanja leva vladna koalicija postavljena v nemogoč položaj in bi bila prisiljena razpisati parlamentarne volitve. Salviniju je načrte prekrižala pandemija, njegova kampanja je bila v naskoku in lansko jesen ter v začetku letošnjega leta je desno zavezništvo osvajalo pokrajine kot po tekočem traku. Zaprtje države ob pandemiji je prekinilo Salvinijev trenutek in obnovljena volilna kampanja ni dosegla takšnega zagona, kot ga je imela do letošnje pomladi.

Polom Gibanja petih zvezd

Desni blok je suvereno obranil obstoječe vodstvo v treh pokrajinah in osvojil večino glasov še v dveh, medtem ko so socialisti obranili dve pokrajini, kjer tradicionalno volijo levico, sicer precej bolj na tesno, kot bi si želeli, a vendarle. Socialisti so kljub temu nekoliko laže zadihali in razglasili »zmago«, nestrankarski premier Conte, ki ga podpira populistično Gibanje 5 zvezd, socialisti ter plejada levičarskih in levo liberalnih strank, pa je razglasil, da je s tem dobil mandat, da njegova vlada obstane do naslednjih rednih volitev leta 2023. A kot piše Il Giornale, razmere niso tako rožnate, kot jih želi prikazati vladajoča koalicija in premier. Za začetek; opozicijski desni blok je zmagal na regionalnih volitvah v petnajstih od dvajsetih pokrajin v državi, kar nikakor ni izraz velikega zaupanja elektorata do vladajoče koalicije. Še huje pa je, da je največja parlamentarna stranka, Gibanje 5 zvezd, doživela pravi polom. Meteorski vzpon stranke, ki je pred dvema letoma na parlamentarnih volitvah osvojila največ glasov, se je očitno končal. Njeni kandidati so bili popolnoma potolčeni in nikjer niso osvojili deset odstotkov glasov. Čeprav imajo v nacionalnem parlamentu tretjino sedežev, je položaj Gibanja 5 zvezd hudo omajan in socialisti so že začeli prevzemati pobudo v koaliciji v svoje roke. Socialisti namreč računajo, da si omenjeno gibanje po polomu, ki ga je doživelo na regionalnih volitvah, ne bo drznilo nasprotovati in tvegati razpada koalicije ter posledično predčasnih parlamentarnih volitev.

Spori in obtoževanja

Za nameček pa je Gibanje 5 zvezd po regionalnem polomu v hudih notranjih sporih. V vodstvu stranke, piše Il Giornale, letijo sem in tja medsebojne obtožbe, kdo je kriv za polom na regionalnih volitvah, predvsem pa se sprašujejo kaj sedaj. Ankete jim kažejo, da bi ob morebitnih volitvah izgubili dobro polovico sedežev, če pa bi stranka prepustila vodenje koalicije socialistom, sama pa pasivno sodelovala kot glasovalni stroj za levičarske projekte, bi to seveda pomenilo, da bodo na prihodnjih volitvah, kadar pač bodo, postali minorna strančica, če bi se seveda sploh prebili v parlament.

Jezero med Kosovom in Srbijo poimenovano po Trumpu?

Umetno jezero, ki je pred desetletji nastalo z zgraditvijo hidrocentrale, je od leta 1999 predmet spora med Srbijo in Kosovom. Kosovo si lasti 80 odstotkov vodne površine, zahteva pa last nad celotnim jezerom, čemur Srbija seveda nasprotuje. Tudi ime jezera, Gazivoda oziroma Ujman, je predmet spora. Kot posredniki so v spor posegli Američani, ki so napravili ekonomsko študijo, po kateri bi ob obstoječem stanju obe strani finančno pridobili. To je precej ohladilo razvnete strasti, obe sprti strani sta izrazili zanimanje za predlagano rešitev in pojavil se je celo predlog, da bi se spor glede imena rešil tako, da bi jezero poimenovali po ameriškem predsedniku Trumpu.

Med pariškimi novorojenčki prevladujejo muslimanska imena

Med novorojenčki v francoskem glavnem mestu, predvsem v pariških predmestjih, prevladujejo imena, ki so povezana z islamom, poroča časopis Le Parisien. Najbolj priljubljeno ime za fante je Mohamed, sledijo Adam, Ibrahim in Amir. Največ deklic je bilo letos poimenovanih Lina, sledijo Inaja, Sara in Nour. Časnik tudi piše, da so imena, kot so Adam in Gabriel (lanski zmagovalec med novorojenčki) ter Lina in Sara, praviloma »kameleonska« ali nevtralna imena, ki jih za poimenovanje otrok uporabljajo starši, ki izhajajo iz različnih verskih skupnosti, oziroma jih uporabljajo (predvsem muslimanski) starši, ki se želijo ločiti od migrantske skupnosti in se integrirati v francosko družbo.

V Veliki Britaniji so po novem problematične celo risanke

Politično korektna debilnost, ki zaliva zahodno civilizacijo, je v Veliki Britaniji očitno popolnoma poblaznela. Filmi, ki jih predvajajo po britanskih televizijskih kanalih, predvsem na BBC, so opremljeni z opozorili, češ da so bili snemani v »pretekli dobi«, da odsevajo »duha tedanjega časa in jezik, ki je bil tedaj v rabi« ter bi zato lahko »ranili čustva posameznikov oziroma jim povzročili nelagodje«. A ne le filmi, celo otroške oddaje, kot je »Brum«, priljubljena serija za predšolske otroke o avtomobilčku in njegovih doživljajih na mestnih ulicah, so opremljeni z opozorili, češ da uporabljajo »zastarele poglede in jezik iz pretekle dobe (serija je bila posneta v letih 1992−2002)«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine