3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Ursula von der Leyen obljublja uvedbo obrambnega sistema Evropske unije

Piše : Jože Jan

Predsednica Evropske komisije je napovedala, da bo v prvi polovici prihodnjega leta predstavila pobudo za ustanovitev evropskega vojaškega poveljstva z zmogljivostjo odločanja. 

Nemka Ursula von der Leyen je pretekli ponedeljek v govoru o stanju v Evropski uniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu analizirala katastrofalne posledice zahodne vojaške navzočnosti v Afganistanu in ugotovila da “potrebujemo Evropsko obrambno unijo”. Izjavila je, da  bo treba zgraditi učinkovit sistem odločanja, ki ne bo odvisen od soglasja vseh držav. 

Von del Leyen, ki je bila pred imenovanjem za predsednico Evropske komisije ministrica za obrambo v Nemčiji, je obljubila, da bo med francoskim predsedovanjem skupaj s predsednikom Emmanuelom Macronom sklicala konferenco o evropski obrambi. Izjavila je tudi, da načrtovana evropska obrambna enota ne izključuje atlantsko zavezništvo NATO, ki združuje Evropsko Unijo z Združenimi državami v vojaških zadevah. 

“V zadnjem času sem imela veliko razprav o tem, kaj potrebujemo, kakšne bi morale biti dimenzije obrambnih enot, najpomembnejše pa je, da spregledamo kaj v preteklosti ni delovalo, kaj smo doslej storili narobe” je rekla predsednica Komisije. “Moramo ustanoviti nov skupni mehanizem odločanja, ki ne sme temeljiti na soglasju vseh članic, ker to preprečuje vsako operativno odločitev. Ne moremo govoriti o obrambi brez kibernetske varnosti. Moramo biti vodilni na tem področju.” 

 

Vir: ABC, Španija 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine