15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

Ursula von den Leyen bi rada še en mandat

Piše: C. R. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na srečanju Krščanske demokratske unije (CDU) v Berlinu potrdila, da se bo potegovala za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije. Von der Leynovo so danes soglasno podprli v CDU.

Po osvojitvi podpore CDU si bo morala von der Leyen zagotoviti še podporo vsaj dveh strank znotraj EPP, zeleno luč pa ji mora dati tudi strankarska skupina v parlamentu. Na koncu jo mora podpreti še kongres EPP, ki bo marca v Bukarešti.

Več kot 400 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo med 6. in 9. junijem izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta. Koncept spitzenkandidatov predvideva, da vodilni kandidat zmagovalne stranke na volitvah postane predsednik prihodnje Evropske komisije. Von der Leyen sicer nazadnje ni bila vodilna kandidatka kakšne od strank in je mesto zasedla kot kompromisna kandidatka nemške vlade.

Von der Leyen, ki prihaja iz Evropske ljudske stranke (EPP), se je doslej izogibala vprašanjem v zvezi z novim mandatom v Bruslju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine