-1.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Uresničitev napovedi Janeza Janše: »Če se ne bo širila EU, se bo kdo drug«

Piše: C.R.

Dan pred začetkom Putinove »vojaške operacije« v Ukrajini, sta premier Janez Janša in poljski premier Mateusz Morawiecki v odprtem pismu predsedniku Evropskega sveta in voditeljem držav članic Evropske unije poudarila, da je treba Ukrajini podeliti status uradne kandidatke za vstop v EU.

Le nekaj dni kasneje, medtem ko Putinova vojska širi ogenj in smrt po Ukrajini, postaja njuna zahteva skupaj s frazo »Če se EU ne bo širila, se bo kdo drug« bolj pomembna kot kadarkoli. Skupaj s Poljsko in Ukrajino je tudi Latvija v skupni deklaraciji podprla Ukrajino za kandidatko za Evropsko unijo. V sredo, dan pred vojno, ko sta Janša in Morawiecki pozivala Evropsko unijo naj bo pripravljena sprejemati hitre in pogumne odločitve, so trije voditelji Poljske, Ukrajine in Latvije spregovorili o tem, da lahko rusko-ukrajinski konflikt združi Vzhodno Evropo pred »skupnim sovražnikom«.

Vsekakor ima Ukrajina trenutno največjo podporo ravno od svojih zahodnih sosed, torej vzhodnih članic EU, v bližnji prihodnosti pa bomo videli, če bo res prišlo do tovrstnega združevanja. Ocena Janeza Janše, da se bo širil kdo drug, če se EU ne bo, pa se je medtem že uresničila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine