7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Uničujoči učinki povečanja minimalne plače

Veriga restavracij Unlimited je bila ustanovljena leta 1968 v Seattlu, kasneje se je razširila na 47 ameriških mest. Pred dnevi je podjetje razglasilo stečaj. Kot glavni razlog so lastniki navedli povečanje minimalne plače vzdolž pacifiške obale (TUKAJ).

Tudi drugod po ZDA, predvsem tam, kjer je demokratska večina z zakoni vsilila povečanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro, restavracije zapirajo vrata. V New Yorku se je število zaposlenih v restavracijah zmanjšalo za 6.500 delavcev, kar je največji padec od uničujočih učinkov 11. septembra 2001, ko je prišlo do terorističnega napada. Kot ugotavlja Mark J. Perry (TUKAJ), je to posledica dviga minimalne plače, ki se je v New Yorku od leta 2016 povečala kar za 36,4 odstotka.

Pravi cunami je zaradi uzakonjenega povečanja minimalne plače doživela četrt Emeryville v Oaklandu v Kaliforniji. Znana je bila po majhnih restavracijah, zdaj pa se lastniki selijo ali pa zmanjšujejo število zaposlenih (TUKAJ). Da so posledice povečanja minimalne plače katastrofalne, je priznal tudi kongresni proračunski urad. Napoveduje (če se bo uresničil demokratski načrt o zveznem zakonu o minimalni plači (15 dolarjev na uro), da bo brez dela ostalo 1,3 milijone delavcev (TUKAJ).

Zadnje novice

Sorodne vsebine