6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Unesco bije plat zvona zaradi škode po potresu v Turčiji in Siriji

Piše: STA, C. R.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je danes sporočila, da je nedavni potres v Turčiji povzročil škodo tudi na dveh krajih v Turčiji in Siriji, ki sta na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ob tem je sporočila, da je pripravljena zagotoviti pomoč.

Škoda je nastala v starem delu mesta Alep na severu Sirije ter na trdnjavi turškega mesta Diyarbakir na jugovzhodu države, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Unesco. Ob tem so v Parizu dodali, da bi lahko škoda nastala tudi na najmanj še treh drugih krajih, ki so na seznamu svetovne dediščine.

“Naša organizacija bo zagotovila pomoč v okviru svojega mandata,” je napovedala Unescova generalna direktorica Audrey Azoulay.

V Unescovi izjavi je še navedeno, da je organizacija skupaj s partnerji že opravila prvo preiskavo škode potresa, ki je tla stresel v ponedeljek pred zoro blizu Gaziantepa v jugovzhodni Turčiji na globini približno 18 kilometrov.

Unesco je sporočil, da ga “še posebej skrbi” stari del mesta Alep, ki je od leta 2013 na seznamu ogrožene svetovne dediščine. Tja so ga uvrstili zaradi državljanske vojne, ki divja v Siriji.

“V citadeli je nastala precejšnja škoda. Zahodni stolp starega mestnega obzidja se je zrušil. Oslabljenih je tudi več zgradb, ki so del bazarjev,” so še sporočili.

Alep je bil pred vojno trgovsko središče Sirije in je veljal za eno najdlje neprekinjeno naseljenih mest na svetu, ki se je ponašalo s tržnicami, mošejami, karavanseraji in javnimi kopališči. Brutalno vojno obleganje med silami sirskega režima in uporniki je podobo mesta povsem spremenilo.

Sirski direktorat za starine je prav tako že izrazil zaskrbljenost zaradi škode in sporočil, da so se v Alepu porušili deli severnega obrambnega obzidja.

Za Turčijo je Unesco sporočil, da ga žalosti “propad več stavb” na območju trdnjave Diyarbakir in sosednjih vrtov Hevsel. Ob tem je poudaril, da je bilo celotno območje pomembno središče v času rimskega, sasanidskega, bizantinskega, islamskega in osmanskega obdobja.

Zaradi vremenskih razmer in oddaljenosti območij, kar otežujejo dostop in pridobivanje informacije, je Unesco še sporočil, da bi lahko bila prizadeta tudi druga mesta na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ki so v bližini epicentra potresa.

Ob tem so navedli znamenito neolitsko najdišče Gobekli Tepe v provinci Sanliurfa, kjer so najstarejši znani megaliti na svetu, stari približno 10.000 let, najdišče Nemrut Dag, ki je ena od znamenitosti Turčije zaradi velikanskih kipov, ki so del starodavne kraljeve grobnice visoko na gori, ter neohetitsko arheološko najdišče Arslantepe izven mesta Malatya, ki ga je potres prav tako močno prizadel.

“Unesco mobilizira svoje strokovnjake, da bi sestavil natančen popis škode z namenom hitre zaščite in stabilizacije teh območij,” so še sporočili v Parizu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine