19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Ukrajinski zunanji minister v odzivu na papeževo izjavo o beli zastavi: Ukrajinci imamo samo modro-rumeno zastavo!

Piše: C. R.

Prejšnji teden je papež Frančišek v televizijskem intervjuju za švicarsko televizijsko postajo, tako navaja Reuters, dejal, da bi morala poražena stran v konfliktu v Ukrajini najti pogum, da to prizna in pristane na pogajanja, kar je zelo razburilo Ukrajince.

Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba je v odzivu na to dejal, da bi moral Vatikan podpirati Ukrajino v boju za njeno preživetje in ne ponavljati napak iz prve polovice 20. stoletja.

“Najmočnejši je tisti, ki se v boju dobrega proti zlu postavi na stran dobrega, namesto da bi ju skušal izenačiti z imenom ‘pogajanja’. Kar zadeva belo zastavo, to strategijo Vatikana poznamo iz zgodovine prve polovice dvajsetega stoletja. Pozivam vas, da ne ponavljate zgodovinskih napak in dosledno podpirate Ukrajino in njeno ljudstvo v poštenem boju za lastno življenje,” je zapisal Kuleba na družbenem omrežju X.

Kuleba je poudaril še, da je ukrajinska zastava modro-rumena, in da bele nimajo, ter da Ukrajinci ne bodo izobešali drugih zastav. Diplomat se je papežu Frančišku zahvalil za njegove “nenehne molitve za mir” in ga pozval, naj pride v Ukrajino in podpre milijone ukrajinskih katoličanov in grkokatoličanov ter drugih Ukrajincev.

Vatikan se je moral pozneje zaradi papeževih besed uradno opravičiti. Iz tiskovnega urada so sporočili, da je besedno zvezo “bela zastava” predlagal novinar, papež pa jo je uporabil v svojem odgovoru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine