0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski: Ukrajina bo v prihodnosti postala članica EU, to je zdaj urejeno na uradni ravni

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob podelitvi statusa države kandidatke za članstvo v EU izjavil, da bo Ukrajina v prihodnosti postala članica EU in da je to zdaj urejeno na uradni ravni. “Današnji dan predstavlja ključen korak na vaši poti v Evropsko unijo,” je včeraj na vrhu EU v Bruslju sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel in dodal, da gre za zgodovinski trenutek. “To je konec ruskega sveta v Ukrajini in konec obdobja ruskega lobija v Evropi. Ukrajina je uradno postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji, Evropa je enotna kot še nikoli,” pa je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika, Mihajlo Podoljak. 

“Danes se priznava: Ukrajina ni most, ni blazina med Zahodom in Rusijo, ni varovalka med Evropo in Azijo, ni sfera vpliva, ni ‘siva’ cona in ni tranzitno ozemlje. To ni meja med orki in vilini. Ukrajina je bodoča enakopravna partnerica vsaj 27 državam EU,” je besede Volodimirja Zelenskega povzel Interfax Ukrajina. Po tem, ko so pred enim tednom v Kijev potovali nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski premier Mario Draghi, so voditelji članic EU včeraj na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v Evropski uniji.

Ukrajinski predsednik je trenutek označil za zgodovinskega in poudaril, da je prihodnost Ukrajine v EU. Poleg tega, da je status uradne kandidatke dobila tudi Moldavija, naj bi se zgodili premiki tudi za Bosno in Hercegovino. “Slovenija bo vztrajala glede BiH tudi do jutra, če bo treba,” je po poročanju 24ur izjavil premier Robert Golob, ki je bil mnenja, da je treba najti konsenz glede slovenskega predloga za takojšnjo podelitev statusa kandidatke BiH. Dodal je, da je Ukrajina zgodba zase in da Slovenija pod nobenim pogojem ne bo blokirala podelitve statusa tej državi. “Ampak to ne pomeni, da ne bomo vztrajali, če bo treba, tudi do jutra, v zvezi z BiH,” so na 24ur povzeli Golobove besede. Bosni in Hercegovini nato žal niso podelili statusa kandidatke, enako se je zgodilo tudi v primeru Gruzije.

Včerajšnje srečanje se je – kljub Golobovi napovedi, da bo vztrajal do jutra – končalo že pred deseto zvečer. “Nisem razočaran, zakaj bi bil. Opravili smo poglobljeno razpravo in BiH je znova na dnevnem redu EU,” je po poročanju N1 komentiral Golob, ki je vešč v tem, da tudi svoje poraze predstavi kot nekakšno zmago.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine