1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Ukrajinski predsednik se je mudil v mestu Slovjansk blizu fronte

Piše: C. R./ STA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal mesto Slovjansk v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile že več mesecev izvajajo ofenzivo, je sporočilo ukrajinsko predsedstvo. Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je medtem zahtevala aretacijo dveh ukrajinskih ministric, domnevno zaradi kršitve “ozemeljske celovitosti Rusije”.

Videoposnetek na družbenih omrežjih prikazuje ukrajinskega predsednika, ki stoji pred imenom mesta Slovjansk, izklesanim v beton in pobarvanim v rumeno-modre ukrajinske barve. Predsednik je pozval k minuti molka v spomin na ubite ukrajinske vojake. “Iz vsega srca vam čestitam ob tem velikem prazniku, dnevu oboroženih sil,” je nadaljeval.

Zelenski je po več kot devetih mesecih spopadov obiskal že več obmejnih ukrajinskih regij, med drugim Herson na jugu, kjer so istoimensko prestolnico regije nedavno ponovno zavzele ukrajinske sile. Mesto Slovjansk, ki so ga leta 2014 za kratek čas zavzeli proruski separatisti, leži približno 45 kilometrov severno od mesta Bahmut, ki je po Hersonu postal središče spopadov.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je medtem zahtevala aretacijo dveh ukrajinskih ministric, in sicer podpredsednice vlade in ministrice za reintegracijo zasedenih ozemelj Irine Vereščuk ter namestnice ukrajinskega zunanjega ministra Emine Džaparove, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP sporočil tiskovni predstavnik moskovskega sodišča.

Sodišče pri tem ni navedlo razloga, vendar je ruska tiskovna agencija RIA Novosti poročala, da sta ministrici obtoženi kršitve ozemeljske celovitosti Rusije. Irina Vereščuk je nedavno odpotovala v mesto Herson, Džaparova pa že dlje časa poziva k mednarodni podpori za deokupacijo polotoka Krim in njegovo vrnitev Ukrajini. Obe sta bili tudi uvrščeni na ruski seznam iskanih oseb, je še poročala agencija RIA Novosti.

Rusija je v začetku oktobra nezakonito priključila štiri ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki jih sicer njene sile le delno nadzorujejo. Visoki ukrajinski politični predstavniki pa občasno potujejo po državi, tudi v regije, za katere je Moskva trdi, da si jih je priključila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine