-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Ukrajinski predsednik je prekinil diplomatske odnose z Rusijo in ponudil orožje »vsakemu, ki želi braniti Ukrajino«

 Piše: Jože Jan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj sporočil, da je Ukrajina odločila prekiniti diplomatske odnose z Rusijo po invaziji ruskih čet.

»Ukrajina se brani in se ne bo odrekla svoji svobodi. Za Ukrajince sta neodvisnost in pravica do življenja na svoji zemlji najvišji vrednoti,« je na novinarski konferenci dejal Zelenski. Napoved ukinitve diplomatskih odnosov z Rusijo je prišla nekaj ur po tem, ko je Putin odredil »posebno vojaško operacijo« proti Ukrajini, ki se je spremenila v invazijo.

Zelenski je ponudil orožje »vsem, ki želijo braniti državo«. Ukrajinski predsednik je izjavil, da je »Rusija zahrbtno napadla Ukrajino, podobno kot nacistična Nemčija v letih druge svetovne vojne,« in dodal, da je Rusija stopila na pot zla, Ukrajina se bo pa branila.

Pred začetkom ruskih napadov je Zelinski nagovoril Ukrajince in dejal, da je ruska invazija »lahko začetek velike vojne na evropski celini«. Povedal je, da je neuspešno iskal pogovore z ruskim predsednikom in poudaril, da je Ukrajina pripravljena na ruski napad. »Ne potrebujemo nobene vojne, ne hladne, ne vroče, ne hibridne. Toda če nas napadejo in nam poskušajo vzeti našo svobodo, se bomo branili,« je dejal. »Različni smo, a to ni razlog, da bi bili sovražniki.«

»Pravijo, da smo nacisti, a kako lahko narod, ki je pod nacizmom izgubil več kot osem milijonov življenj, podpira nacizem?« je dodal ukrajinski predsednik. Govor je nadaljeval v ruščini in dejal, da se Ukrajinci spominjajo preteklosti, vendar želijo zgraditi svojo lastno zgodovino. »Ali Rusi želijo vojno? Odgovor je odvisen samo od vas, državljanov Ruske federacije,« je zaključil.

Nekaj minut po tem nagovoru je Putin napovedal »posebno vojaško operacijo« v regiji Donbas, na vzhodu Ukrajine, kjer se nahajata dve uporniški ozemlji Doneck in Lugansk, samooklicani pro-ruski republiki, ki ju je v ponedeljek Putin priznal za neodvisni. Toda Putin ni napadel samo te regije: ukrajinski premier Denys Shmyhal je potrdil, da je »Putin začel obsežno invazijo na Ukrajino. Mirna ukrajinska mesta so napadena. To je agresija. Ukrajina se bo branila in zmagala.« 

Vir: BBC

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine