8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ukrajinski poveljnik Bahmut označil kot mišelovko za ruske sile

Piše: STA

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes obiskal fronto v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Ocenil je, da je mesto mišelovka za ruske sile. “Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko,” je dejal.

Poudaril je, da je ukrajinska vojska z aktivno obrambo uspela izvesti protinapade na več območjih v bližini Bahmuta, tako da je severno in jugozahodno od mesta ruske enote potisnila nazaj, ponekod za več kilometrov. “Čeprav ima sovražnik več sredstev, mi uničujemo njegove načrte,” je še dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Več vojakom je podelil medalje.

Pozneje je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da so ukrajinske sile v zadnjih dneh na obrobjih Bahmuta osvobodile približno 20 kvadratnih kilometrov ozemlja. “Obenem sovražnik v določeni meri napreduje v samem Bahmutu in s topništvom popolnoma uničuje mesto,” je dodala v izjavi na družbenih omrežjih.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je danes znova zatrdil, da napredujejo pri osvajanju zadnjih ulic v mestu. Objavil je videoposnetek, v katerem je na zemljevidu pokazal dele mesta, ki jih še vedno zasedajo ukrajinske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina se od februarja lani brani pred rusko invazijo. Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, v katerem je nekoč živelo več kot 70.000 ljudi, je že več mesecev v središču spopadov. Bitka za strateško pomembno mesto je najbolj krvava in najdaljša v sedanji vojni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine