4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Ukrajinski napad z ameriškimi izstrelki ATACMS ruski vojski zadal hud udarec; polom tudi pri Avdivki 

Piše: Spletnicasopis.eu

Obsežen napad na helikopterje na letališčih na ozemljih, ki jim jih je okupirala Rusija, je ponoči sprožila Ukrajina z ameriškimi izstrelki dolgega dosega ATACMS. Da je bil udarec ruski vojski hud, ocenjujejo celo na ruski strani. Zgodilo se je v tednu, ko so Rusi že izgubili tri Su-25, helikopter Mi-8 in doživeli hud poraz s številnimi izgubljenimi oklepniki in vojaki pri neuspešnem poskusu prodora z več koncev, da bi zasedli Avdivko. Obkroženje in zavzetje je spodletelo celo z dela ozemelj, na katera so na začetku so prodrli. A Rusi napadov kljub velikim izgubam in pičlim dosežkom še niso ustavili.

Napad na letališča je zanimiv, ker naj bi se zgodil z ameriškimi izstrelki ATACMS. Da bodo te rakete poslali Ukrajini, se je ameriški predsednik Joe Biden odločil konec septembra po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjen Zelenskim. Te rakete omogočajo Ukrajincem napade na rusko vojsko kjer koli na ozemljih, ki so jih Rusi okupirali v njihovi državi. Podobne rakete daljšega dosega so Ukrajinci že prej dobili iz drugih držav. Najprej so dobili iz Velike Britanije Nevihtne sence (Storm Shadow). V ZDA je bilo veliko dilem ob raketah ATACMS, ker te omogočajo ukrajinske napade tudi na vojaške in druge objekte v Rusiji in s tem širitev konflikta.

Točnih ocen, kaj je bilo uničeno v napadu na letališča, še ni, na voljo pa so podatki in posnetki več večjih požarih kot posledice nočnih napadov.

 

Prva poročila o več eksplozijah na letališču v Berdijansku ob Azovskem morju so bila takšna:

 

Pri Avdivki je ruska vojska, ki je po daljšem obstreljevanju ob podpori letal in helikopterjev napadla z velikim številom oklepnikov in vojakov iz več smeri hkrati, doživela hud polom. Na ukrajinski strani so sicer objavili tudi svarila, da ni dobro preveč slaviti velike množice gorečih ruskih tankov in mrtvih in ranjenih vojakov, ker je ruska vojska pri Bahmutu dokazala, da je tudi strahovite žrtve ne ustavijo. Za uspeh v Bahmutu v prejšnji zimi je bil ob enotah skupine Wagner, ki jo je vodil pokojni Jevgenij Prigožin, pomemben element tudi, da so imeli Ukrajinci premalo municije za topništvo, in sicer sredstev za obrambo. Zdi se, da je opreme zdaj več, zaradi kasetnih bomb pa je tudi učinkovitejša.

Eden od posnetkov spopadov, ko gorijo ruski oklepniki, je na posnetku:

 

Pri posnetkih je dobro biti previden, uničeni oklepniki so na teh poljih in cestah tudi še iz prejšnjih poskusov prodorov. Rusija na tem področju neuspešno poskuša prodreti že leto dni. Posnetek ruskega vojaka kaže brutalnost dogajanja na področju, ki ga že dalj časa zaseda ruska vojska, ko hodi mimo velikega števila trupel na cesti ob uničenih oklepnikih le nekaj kilometrov severno od Avdivke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine