-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Ukrajinski begunci še naprej prihajajo na Poljsko in Češko

Piše: L.K.F., STA

Od začetka ruskega napada na Ukrajino pred 13 dnevi se je na Poljsko zateklo 1,2 milijona beguncev. Število ukrajinskih beguncev se povečuje tudi na Češkem. Združeni narodi sicer ocenjujejo, da bi lahko “danes ali jutri” bilo na begu že dva milijona Ukrajincev.

Na Poljsko, ki je sosednja država Ukrajine, je samo v ponedeljek pribežalo 141.500 Ukrajincev, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila poljska obmejna služba.

Češki premier Petr Fiala pa je sporočil, da se je na Češko doslej zateklo več kot 100.000 Ukrajincev.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi pa je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da bi lahko število ukrajinskih beguncev v prihodnjih dveh dneh preseglo dva milijona.

“Mislim, da bomo danes ali najkasneje jutri presegli mejo dveh milijonov,” je novinarjem v Oslu dejal Grandi. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je v ponedeljek ocenil število ukrajinskih beguncev na dobrih 1,7 milijona.

Na novinarski konferenci po obisku Moldavije, Poljske in Romunije, kjer so sprejeli ukrajinske begunce, je Grandi pohvalil “zgleden” sprejem beguncev v omenjenih treh državah in dodal, da se zdi, da se “spopadajo” z “naravno spontano porazdelitvijo”. Poudaril je, da so v prvem valu pribežali iz Ukrajine tisti, ki so imeli “nekaj sredstev”.

“Mnogi prihajajo z avtomobili, predvsem pa imajo povezave. Lahko gredo tja, kjer imajo družino, prijatelje, skupnosti,” je dodal visoki komisar ZN za begunce. Hkrati je opozoril, da bomo, če se bo vojna nadaljevala “začeli videvati ljudi, ki nimajo sredstev in povezav, in to bo bolj zapleteno vprašanje, s katerim se bodo morale spopasti evropske države. Takrat bo potrebne še več solidarnosti med vsemi, v Evropi in širše.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine