11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ukrajinske varnostne službe obtožujejo bivšega predsednika Porošenka zarote, ki vključuje Orbana in Putina

Piše: Euroactiv

Dolgoletni spor med nekdanjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in sedanjim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je prišel na dan, ko so ukrajinske oblasti nekdanjemu voditelju države preprečile obisk ZDA, kjer je imel načrtovana pomembna srečanja.

Porošenkova politična stranka Evropska solidarnost je sporočila, da je nekdanji predsednik načrtoval le srečanja na Poljskem in v Združenih državah, varnostno službo SBU pa je posvarila pred vpletanjem v politiko.

Porošenko je bil v petek zavrnjen na mejnem prehodu.

SBU je sporočila, da se je nameraval srečati z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki vzdržuje stike s kremeljskim voditeljem Vladimirjem Putinom in nasprotuje začetku pogovorov o članstvu Ukrajine v Evropski uniji.

V izjavi SBU je bilo navedeno, da Rusija pripravlja vrsto “provokacij” za diskreditacijo Ukrajine med njenimi tujimi zavezniki, saj se vojna proti Rusiji vleče že več kot 21 mesecev.

Za te obtožbe ni predložila nobenih dokazov.

O morebitnem srečanju z Orbánom je SBU sporočila: “Rusija je načrtovala, da bo to srečanje (tako kot druga ‘delovna srečanja s predstavniki držav, ki zastopajo proruske nazore’) uporabila v psiholoških operacijah proti Ukrajini.”

SBU je navedla, da Orbán “sistematično zastopa protiukrajinsko stališče”, da je “Putinov prijatelj” in da si prizadeva za odpravo sankcij, uvedenih proti Moskvi zaradi njenega vdora v Ukrajino.

Orbán, ki odkrito govori o svojih prijateljskih vezeh s Putinom, nasprotuje začetku pogovorov o članstvu Ukrajine v EU, ki naj bi jih obravnavali na prihodnjem vrhu bloka. Ta teden je namesto tega pozval k vzpostavitvi “strateškega partnerstva” s Kijevom.

Orbán je bil z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pogosto v sporu glede več vprašanj, povezanih s prizadevanji Ukrajine za članstvo v EU. Evropska solidarnost je v svoji izjavi pozvala k dialogu z Orbánom, ki ima po njenih besedah pravico veta na pristopne pogovore.

V skladu z vojnim stanjem morajo ukrajinski uradniki za potovanje v tujino pridobiti dovoljenje. Podpredsednik parlamenta Oleksandr Kornijenko je dejal, da je bilo Porošenkovo dovoljenje preklicano po prejemu pisma, ki ga ni mogel komentirati.

Urad Zelenskega tega ni komentiral, Orbánov urad pa se na prošnjo za komentar ni takoj odzval.

Porošenko, predsednik od leta 2014 do 2019, je v petek Zelenskega obtožil, da je dovoljenje preklical v namene predvolilnih iger.

Spor se odvija ob počasi naraščajočih napetostih med vlado in opozicijo – večinoma zaradi notranjih zadev, kot so proračun in imenovanja – v nasprotju s skoraj popolno enotnostjo na začetku konflikta.

Zelenski in Porošenko sta na predsedniških volitvah leta 2019, ko je Zelenski z veliko večino premagal sedanjega predsednika Porošenka, bila ostro, pogosto globoko osebno bitko.

Zelenski je prejšnji mesec dejal, da “ni čas” za izvedbo predsedniških volitev, ki bi bile v normalnih okoliščinah predvidene marca 2024, vendar jih vojno stanje preprečuje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine