30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Ukrajinska vojska napreduje proti Azovskemu morju; pritisk na ruske oskrbovalne poti

Piše: Nina Žoher (Nova24TV.si)

Ukrajinska vojska napreduje na južni fronti vzdolž dveh glavnih ofenzivnih linij – vzhodno proti Berdjansku in zahodno proti Melitopolu – z namenom, da se Rusiji preseka vitalno oskrbovalno pot. Istočasno pa so ruske sile okrepile napade v regiji Harkov, kjer poskušajo ponovno zavzeti strateško železniško vozlišče, da bi ukrajinske oborožene sile odvrnili od osvobajanja drugih delov države.

Ameriški Inštitut za vojne študije v najnovejši analizi poudarja, da so ukrajinske enote konec tedna dosegle taktično pomemben napredek vzdolž administrativne meje med regijama Doneck in Zaporožje. Trenutno potekajo hudi boji za rusko oporišče v mestu Urožaine.

Če bo Ukrajincem uspelo prevzeti nadzor nad mestom Urožaine, jim bo to odprlo pot do Berdjanska in Mariupolja, dveh pomembnih pristanišč v Azovskem morju. Vrnitev Berdjanska bi bila za Ukrajino velikega pomena, saj bi se tem prekinilo ruske oskrbovalne poti s Krima v Donbas prek Mariupolja.

Pritisk na ruske oskrbovalne poti
Z vsakim kilometrom napredovanja s strani ukrajinske vojske se vedno bolj vrši pritisk na ruske oskrbovalne poti. Ob tem pa se opozarja, da je imela Moskva na voljo veliko mesecev, da pripravi robusten obrambni sistem – od jarkov, tankovskih pasti do zmajevih zob in obsežnih minskih polj. Tuji vojaški analitiki ugotavljajo, da Ukrajina tudi s pomočjo orožja iz Zahoda težko premaguje ovire na bojišču, predvsem minska polja.

Foto: Twitter Defence of Ukraine

Minska polja in ovire otežujejo napredovanje
V smeri Melitopola ukrajinske oborožene sile napredujejo okoli vasi Robotine v južni regiji Zaporožja. Čeprav Ukrajina napreduje, so napredek tudi tam upočasnila gosta minska polja in veliko število ovir. Ruska letala nenehno napadajo ukrajinske položaje in jih v enem dnevu ciljajo tudi do desetkrat. Predstavnik ukrajinske vojske Valerij Šeršen je prejšnji teden povedal, da Rusija kliče okrepitve s svojih drugih obrambnih linij, vključno z marinci, padalci in specialnimi enotami, da bi ustavili napredovanje ukrajinskih sil. Ukrajinska vojska je sicer od začetka protiofenzive, v mesecu juniju, napredovale približno 15 do 20 kilometrov vzdolž obeh linij.

Medtem ko se Ukrajina poskuša prebiti na jugu države, je Rusija okrepila ofenzivne operacije na severovzhodu okoli mesta Kupjansk. S tem, ko sili Ukrajino, da se tam brani, Rusija najverjetneje poskuša s tem preusmeriti čim več ukrajinskih vojakov iz območij, kjer potekajo ofenzivne akcije, zlasti na območju okoli Bahmuta. Serhij Čerevatji, tiskovni predstavnik ukrajinskih sil na vzhodni fronti, je v soboto po poročanju Jutranjega Lista izpostavil, da so ruske sile še naprej v ofenzivi okoli Kupjanska in ciljajo na ukrajinske položaje z vsemi vrstami orožja. V zadnjem tednu naj bi ruske sile samo na fronti Kupjansk-Svatovp porabile pol milijona nabojev, trdijo ukrajinski uradniki.

V Kupjansku se nahaja glavno železniško vozlišče s petimi različnimi linijami, ki se križajo v mestu, ena od njih pa vodi neposredno v Rusijo. Nič čudnega tako ni, da gre v tem primeru za izjemno pomemben strateški cilj za obe strani. Lokalne oblasti so pred dnevi odredile evakuacijo Kupjanska in okolice, kar je ustvarilo vtis, da se Moskva pripravlja na ponovno zavzetje mesta. Če bi Rusiji uspelo ponovno prevzeti nadzor nad Kupjanskom, to ne bi pomenilo le ponovne vzpostavitve železniške povezave z Rusijo, ampak bi Kremlju predstavljalo tudi priložnost za veselje, ker bi s tem ponovno zavzeli ozemlje, ki ga je Ukrajina osvobodila. V tem trenutku se zdi, da se  Ukrajinci uspešno zoperstavljajo napadom, vendar pa napad po navedbah ruskih virov še sploh naj ne bi bil v polnem teku.

V soboto je bilo mogoče ponovno slišati eksplozije, ko je ruska vojska sestrelila dve ukrajinski raketi, ki sta ciljali na most v Kerški ožini, ki je bil nezakonito postavljen po ruski okupaciji Krima. Ker Kerški most predstavlja pomembno oskrbovalno pot, je Kijev obljubil, da bo nadaljeval z napadi na most, dokler se ruska vojska popolnoma ne umakne z ukrajinskega ozemlja.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine