18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Ukrajinci v noči na ponedeljek sestrelili na desetine iranskih dronov

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Rusija je znova izvedla množični napad na Ukrajino in v noči na 19. decembra izstrelila na desetine brezpilotnih letal kamikaze iranske izdelave. Ukrajinski mediji poročajo, da so nad Ukrajino sestrelili 30 brezpilotnih letal, ki naj bi bili izstreljeni z vzhodne obale Azovskega morja. Napadi so poškodovali infrastrukturo in domove, po podatkih Kyiv Independent pa naj bi bili ranjeni 2 osebi.

Več virov Ukrajinskih novic je na Twittterju poročalo o dveh močnih eksplozijah v središču Kijeva v noči na ponedeljek, zato je bilo v Kijevski regiji nemudoma vklopljeno opozorilo o zračnem napadu. Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba je na socialnem omrežju prebivalce obvestil o zračni obrambi in prebivalce pozval naj zaradi varnosti ostanejo v zavetiščih.

Kijevski župan Vitalij Kličko je po poročanju ukrajinskih medijev na Telegramu zapisal, da po trenutnih informacijah v napadu ni bilo smrtnih žrtev, da pa zdravniki nudijo pomoč na mestih napadov v okrožjih Solomjanski in Ševčenkivski. V napadu na prestolnico so bili poškodovani infrastrukturni objekti, vendar za stabilizacijo na objektih že delujejo vse interventne službe. “Živim med središčem Kijeva in regijo ter slišim, kaj se dogaja v mestu in v nekem delu regije – disko noč. Ali razlikujete eksplozije raket in zračno obrambo? Ali veste, kako zvenijo droni kamikaze? Upam, da tega znanja v prihodnosti ne bom več potrebovala”, je zapisala uporabnica na Twitterju ob grozljivih zvokih sredi noči.

Ukrajinska vojska je opazila povečanje števila ruskih vojakov v naseljih v bližini Melitopola, ki ga zaseda Rusija, je poročal generalštab ukrajinskih oboroženih sil v svoji dnevni posodobitvi 19. decembra.

“Rusija je sredi noči izvedla napad na Kijev z iranskimi samomorilskimi brezpilotnimi letali. Kijevska zračna obramba naj bi uničevala brezpilotna letala, vendar je to še ena noč groze nad milijoni ljudi.”, je zapisal profil Višegrad na Twitterju.

 

Melitopol, ki leži v jugovzhodni ukrajinski regiji Zaporožje, je od marca zasedla Rusija. Več vojnih analitikov je za tuje medije že posredovalo svoje mnenje o možni novoletni ruski ofenzivi, ki pa se je očitno začela predčasno, menijo pa, da bi bil cilj lahko osvoboditi velik del južne Ukrajine in potisniti ukrajinske čete vse do ozkega dela ozemlja, ki povezuje celinsko Ukrajino s polotokom Krim, ki so ga ruske sile zavzele leta 2014, piše Forbes. Še nedavno je župan Melitopola Ivan Fedorov poročal , da je eksplodiral most blizu Melitopola, ki so ga moskovske čete uporabljale za prevoz vojaške opreme, most pa je strateško pomemben, saj je služil kot ključna oskrbovalna pot za moskovske sile, ki so se bojevale na okupiranem jugu Ukrajine.

Zadnji množični napad Rusije na Ukrajino se je zgodil 16. decembra zjutraj in je bil tarča energetske infrastrukture po vsej državi.  Tisti dan je Rusija po podatkih ukrajinskih letalskih sil izstrelila skupno 76 križarskih raket na cilje po vsej Ukrajini. Ukrajinska zračna obramba je sestrelila šestdeset teh raket, mešanico Kh-555, Kh-101 in križarskih raket Kalibr.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine