4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Ukrajina: »V nuklearko v Zaporožju pošljite mirovne sile ZN!«

 

Piše: L. K.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je danes podprl namestitev mirovnih sil ZN v jedrski elektrarni v Zaporožju, potem ko je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) včeraj pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli elektrarne. Pri Energoatomu so dejali, da obstaja možnost zaustavitve delovanja nuklearke. Moskva nejasna glede svojih zahtev po pojasnilih.  

 

“Eden od načinov za vzpostavitev varnega območja v okolici jedrske elektrarne v Zaporožju bi lahko bila napotitev mirovnega kontingenta ZN, seveda ob umiku ruske vojske,” je vodja Energoatoma Petro Kotin dejal v izjavi za ukrajinske medije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

V Kijevu razmišljajo, da bi iz varnostnih razlogov začasno zaustavili delovanje elektrarne, ki je pod nadzorom Rusije, saj so zaskrbljeni zaradi zalog dizelskega goriva za rezervne generatorje, ki jih naj ne bi bilo dovolj, saj naj bi jih ruska vojska uporabljala za svoja vozila.  

Če bi se zgodila nesreča v jedrski elektrarni Zaporožje, ne bi vplivala le na Ukrajino, ampak tudi na njene sosede.  

 

Obisk IAEA v nuklearki Zaporožje 

Po dolgotrajnih pogajanjih je IAEA s Kijevom in Moskvo pred kratkim dosegla dogovor o obisku nuklearke. Pod vodstvom generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija so nato strokovnjaki agencije prejšnji teden obiskali Zaporožje, dva od njih pa bosta zdaj tam ostala za stalno. 

Rafael Grossi je že med obiskom sporočil, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Po vrnitvi je nato IAEA pripravila poročilo, v katerem je pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. Temu pozivu se je v torek na seji VS ZN pridružil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki k temu že dlje časa glasno poziva, je poziv k vzpostavitvi demilitariziranega območja v torek nemudoma pozdravil in obljubil sodelovanje Kijeva pri tem. 

 

Zahteva po umiku vojaških sil z območja nuklearke 

Tudi generalni direktor IAEA Rafael Grossi je v današnjem prvem televizijskem intervjuju po misiji IAEA v Zaporožju za CNN dejal, da je nujno potrebno vzpostaviti zaščito okoli objekta. Dodal je, da je treba razlikovati med demilitariziranim območjem in vzpostavitvijo območja jedrske varnosti, kar bi po njegovem lažje dosegli. 

Včeraj pa je Grossi za CNN glede krivde za napade na Zaporožje dejal, da odgovora na vprašanje, kdo je odgovoren zanje, nima, oziroma, da to ni v njegovi pristojnosti, da IAEA nima niti mandata niti kapacitet, da bi kakorkoli posegala v vojaško sfero, kamor spada tudi identificiranje odgovornih za obstreljevanje. 

 

Kakšna pojasnila zahteva Moskva glede poročila IAEA o Zaporožju, Lavrov ni povedal  

Rusija pa je medtem je od Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zahtevala »pojasnila« glede njenega poročila o ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje. »Pridobiti moramo dodatna pojasnila, saj poročilo vsebuje vrsto odprtih vprašanj. Ne bom jih našteval, a generalnega direktorja IAEA smo zaprosili za pojasnila,« se je za rusko tiskovno agencijo Interfax nejasno izrazil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. 

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je v torek, ko je prvi mož IAEA Rafael Grossi v Varnostnem svetu ZN predstavil poročilo, pripravljeno po nedavnem obisku v Zaporožju, izjavil, da obžaluje, ker poročilo odgovornosti za obstreljevanje nuklearke ne pripisuje neposredno Kijevu. Tiskovna predstavnica Lavrova, Marija Zaharova, pa je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA. 

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, že v začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se v začetku julija okrepila ruska obstreljevanja v okolici elektrarne. 

 

Trpljenje civilistov 

Iz bližnjega Energodara preko ukrajinskih telegram kanalov prihajajo poročila o tem, kako ruska vojska ugrablja civiliste, ki ne podpirajo ruske zasedbe, jih vodi na neznane kraji, jih drži zaprti ter celo muči in ubija. Ukrajina se trudi za vzpostavitev evakuacijskih koridorjev za ženske in otroke.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine