11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ukrajina se sooča s težkimi trenutki, vendar pa to ne pomeni, da je Putin »zmagovalec leta«

Piše: C. R.

Ukrajina se od začetka vojne sooča z najhujšimi trenutki. Vojaške razmere na bojišču so navidezno zastale, politična podpora Zahoda niha, vojna na Bližnjem vzhodu pa preusmerja sredstva in pozornost.

Kljub temu zahodni tisk velikokrat  pretirava s priznavanjem zaslug nasprotniku Ukrajine, ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pri čemer je eden od kolumnistov časopisa Wall Street Journal Putina celo razglasil za enega od “zmagovalcev leta”. Ta teden je New York Times celo menil, da je odhod več kot 1 000 mednarodnih podjetij iz Rusije obrodil sadove, saj je obogatil Putina in njegove pajdaše.

Vsi dokazi kažejo, da so odhodi podjetij dejansko povzročili veliko stroškov. Gospodarski podatki jasno kažejo, da je rusko gospodarstvo plačalo veliko ceno za izgubo teh podjetij. Putin še naprej prikriva zahtevano razkritje statističnih podatkov o ruskem nacionalnem dohodku.

S prenosom skoraj ničvrednega premoženja Rusija ali Putinovi pajdaši ne bodo postali bogatejši. Medtem ko je Putin razlastil nekatera sredstva azijskih in zahodnih podjetij, jih je večina podjetij preprosto opustila in z veseljem odpisala več milijard dolarjev vredna sredstva. Za to so bila nagrajena, saj se je njihova tržna kapitalizacija ob novici o izstopu močno povečala. Rusija ne toži le tujih podjetij zaradi odhoda, saj sta podjetji ExxonMobil in BP z odhodom odvzeli tehnologijo, potrebno za raziskovanje, ampak je ruski naftni velikan Rosneft zaradi poročanja o tem celo tožil agencijo Reuters. Obsežne motnje v oskrbi, zaradi katerih so zaprte ruske tovarne v različnih sektorjih, so bile opisane v poročanju revije na terenu, zaradi česar je bil junaški novinar, ki je dokumentiral resnico, aretiran in je že devet mesecev zaprt.

Upoštevajte naslednje gospodarske statistične podatke.

Beg talentov

V prvih mesecih po invaziji je po nekaterih ocenah 500.000 posameznikov zapustilo Rusijo, med katerimi je bilo veliko visoko izobraženih, tehnično usposobljenih delavcev, ki si jih Rusija ne more privoščiti izgubiti. V več kot letu dni se je to število povečalo na najmanj milijon posameznikov. Po nekaterih podatkih je Rusija zaradi tega nezaslišanega bega talentov izgubila 10 odstotkov celotne tehnološke delovne sile.

Beg kapitala

Po poročilih ruske centralne banke je bilo med februarjem 2022 in junijem 2023 iz Rusije umaknjenih rekordnih 253 milijard dolarjev zasebnega kapitala, kar je bilo več kot štirikrat več od prejšnjih odlivov kapitala. Po nekaterih merilih je Rusija z begom teh posameznikov izgubila 33 odstotkov skupnega števila milijonarjev, ki so živeli v Rusiji.

Izguba zahodne tehnologije in znanja

To se je zgodilo v ključnih panogah, kot sta tehnologija in raziskovanje energije. Samo družba Rosneft je morala na primer v zadnjem letu po lastnih razkritjih porabiti skoraj 10 milijard dolarjev več za stroške, kar pomeni približno 10 dolarjev dodatnih stroškov za vsak sod izvožene nafte, poleg težav pri nadaljevanju projektov vrtanja nafte na Arktiki, ki so bili skoraj izključno odvisni od zahodne tehnologije in strokovnega znanja.

Skoraj popolna zaustavitev neposrednih tujih naložb v Rusijo

Neposredne tuje naložbe v Rusijo so se po več merilih skoraj popolnoma ustavile. V 22 mesecih od invazije je bil le en mesec pozitivnih prilivov, medtem ko je bilo pred vojno neposrednih tujih naložb za približno 100 milijard dolarjev letno.

Izguba rublja kot prosto zamenljive in izmenljive valute

Ker so svetovne multinacionalke tako množično bežale, Putin po invaziji ni imel velikih ovir pri izvajanju strogega nadzora kapitala nad rubljem brez primere, kot so prepoved pošiljanja denarja državljanom na bančne račune v tujini, prepoved dviga gotovine z dolarskih bančnih računov nad 10.000 USD, prisilitev izvoznikov, da 80 % svojih prihodkov zamenjajo za rublje, prepoved neposredne konverzije dolarjev za posameznike z rubeljskimi bančnimi računi, prepoved posojil v dolarjih in prepoved prodaje dolarjev v ruskih bankah. Nič čudnega, da se je obseg trgovanja z rubljem zmanjšal za 90 odstotkov, zaradi česar je rusko premoženje, ovrednoteno v rubljih, praktično brez vrednosti in je na svetovnih trgih neizmenljivo.

Izguba dostopa do kapitalskih trgov

Zahodni kapitalski trgi ostajajo najgloblji, najbolj likvidni in najcenejši vir kapitala za financiranje poslovanja in prevzemanja tveganja. Od začetka invazije nobeno rusko podjetje ni moglo izdati novih delnic ali obveznic na nobenem zahodnem finančnem trgu – kar pomeni, da lahko za posojila po oderuških obrestnih merah (ki še vedno naraščajo, saj je referenčna obrestna mera 16 %) uporabijo le domače vire financiranja, kot so Putinove banke v državni lasti. Ker so multinacionalke pobegnile, ruska podjetja nimajo alternativnih virov financiranja in svetovnih vlagateljev, ki bi jih lahko izkoristili.

Množično uničenje bogastva in padajoče vrednotenje premoženja

Vrednotenje premoženja se je v Rusiji, tudi zaradi množičnega odhoda svetovnih multinacionalk, zmanjšalo na vseh ravneh, pri čemer se je po naših raziskavah celo skupna vrednost podjetij v državni lasti zmanjšala za 75 odstotkov v primerjavi s predvojno ravnjo, poleg tega pa je bilo za 50 odstotkov znižano tudi vrednotenje številnih sredstev v zasebnem sektorju, kot navaja Times.

To so le nekateri od stroškov, ki jih je Putinu povzročil umik več kot 1000 svetovnih podjetij; pri tem niso upoštevani škodljivi vplivi gospodarskih sankcij na rusko gospodarstvo, kot je zelo učinkovita omejitev cen nafte, ki jo je oblikovalo ameriško finančno ministrstvo. Več kot dve tretjini ruskega izvoza je predstavljala energija, ki je zdaj prepolovljena. Rusija, ki svetovnemu gospodarstvu nikoli ni dobavljala končnega industrijskega ali potrošniškega blaga, je ohromljena. Niti približno ni gospodarska velesila, saj so praktično vse njene surovine zlahka nadomestljive od drugod. Vojni stroj poganja le kanibalizacija podjetij, ki so zdaj pod državnim nadzorom.

Jasno je, da je zgodovinski eksodus več kot 1000 svetovnih podjetij pomagal ohromiti Putinov vojni stroj.

Vir: https://foreignpolicy.com/2023/12/22/putin-russia-economy-winner-war/

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine