30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Ukrajina razbija tri mite velike Rusije

Piše: Tadas Klimas (Nova24tv)

Ukrajina je temeljito spremenila svet. To je res, čeprav je bilo skoraj vse poročanje na Zahodu prestrašeno in neumno. Rusija je pričakovala, da se bo sprehodila skozi Ukrajino. To se ji ni posrečilo. Ruskim silam ni uspelo doseči vseh ciljev. Vsak dan v napadu umre tisoč ruskih vojakov. V štirih dneh pred pisanjem tega članka jih je umrlo 4.000. To je dvakrat toliko, kot je v dvajsetih letih umrlo Američanov v Afganistanu.

In ne, Kijev ni bil nikoli obkoljen in predsednik Volodimir Zelenski živi. Letališče v bližini Kijeva so namreč znova zavzele lokalne ukrajinske sile; v bistvu rezervisti na državni ravni, ki so letališče znova prevzeli od ruskih elitnih enot.

Razbitih je več mitov o Rusiji
To pomeni, da je mit o ruski moči za vselej razbit. Ni pomembno, da vojna ni končana. To je razvidno iz zadnjih štirih dni. In v resnici ni nobenih rezerv, ki bi jih bilo mogoče vreči v ogenj. Te bi že vrgli. Drugič, razblinjen je mit, da Rusija ne predstavlja nobene grožnje, da je normalna država, ki jo le malo narobe razumejo, da je vse kaj drugega kot primitivna diktatura. Verjeli ali ne, ta mit je veljal celo v višjih krogih Nata in številnih evropskih državah, ki jih Rusi niso nikoli okupirali. To vključuje tudi Nemčijo.

Ruska vojska (foto: EPA)

Nemčija prvič po drugi svetovni vojni pošilja vojaški material na vojno območje. Glasovala je za podvojitev svojih skromnih izdatkov za oborožene sile v višini 1 odstotka BDP. Prekinila je projekt Severni tok 2. Celo Portugalska pošilja vojaško opremo Ukrajini. Evropska unija se je odločila, da bo kupila in poslala vojaško opremo (EU na srečo nima vojske).

Ruska letala ne morejo leteti v Evropski uniji. Država je bila izključena iz sistema SWIFT. Rezerve njene centralne banke so zamrznjene. Celo športne organizacije sporočajo, da je Rusija izključena s tekmovnj. To pomeni, da je Rusija mednarodna izobčenka. Ali če uporabimo besedno zvezo, ki jo v objavah na družbenih omrežjih uporabljajo številni Vzhodnoevropejci, postala mordor.

Tretjič, zdaj je gotovo, da se bo Ukrajina nekoč pridružila Evropski uniji in Natu. Morda ne kmalu, vendar je volja njenih prebivalcev, da bi imeli normalno državo, nesporna. Njihova volja, da to dosežejo, se kuje v ognju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (foto: Twitter / Janez Janša)

Upoštevajte, da bi s Poljsko in z Litvo, državama, s katerima je povezana že več sto let, tvorila blok, ki bi bil po številu prebivalcev večji od Nemčije. Ni treba posebej poudarjati, da bi to spremenilo ravnovesje moči v evropskih državah in tudi v EU.

To pomeni, da Ukrajina kot država želi biti normalna država med drugimi civiliziranimi državami in ne bo sprejela nobene stopnje ruske prevlade ali vpliva. Ukrajinci zdaj Ruse prezirajo; če uporabimo izraz iz družabnih omrežij zadnjih dni, orkom ne popuščajo.

Zato se nekdanja demokratska poslanka Tulsi Gabbard ne bi mogla bolj motiti. Večkrat je vztrajala, da bi morala Amerika Rusiji povedati, da se Ukrajina nikoli ne bo pridružila Natu. Kakšna neumnost. Narobe. Vedno je treba pustiti odprta vrata tistim državam, ki upajo, da bodo postale popolnoma zahodne. Drugače bi pomenilo, da bi takšne države izročili silam zla, ki bi z njimi lahko počele, kar se jim zljubi. Zdaj ima Ukrajina upanje, upanje in želja po spodobnosti pa navdihujeta njen boj, v katerem zmaguje.

Vladimir Putin (foto: STA / Dpa)

Kako je Rusija lahko naredila takšno napako?
Nekateri pametni ljudje pravijo, da zato, ker so Putin in njegovi pajdaši verjeli lastni propagandi. Vendar to ni res. Če bi, bog ne daj, Rusija napadla Litvo, bi brez razlikovanja pobijala civiliste. Litovci niso Slovani in Rusi vedo, da jih tam ne želijo, in Litovce zaradi tega sovražijo.

Toda Rusi vidijo, ali so videli Ukrajince kot del sebe. Zato so jih tudi napadli. Ruski vojaki, ki so vdrli v Ukrajino, so dobili stroge ukaze, da ne smejo poškodovati ukrajinskih civilistov, kar dokazuje, da je tako.

To kaže tudi na temeljno težavo. Ruski vojaki ne vedo, zakaj so tam. Nimajo nobene motivacije. Verjeli so, da jih bodo Ukrajinci imeli radi. Ne razumejo, da je prav obratno. Nekateri Litovci v Ukrajini poročajo, da se zdi, kot da ruske oborožene sile hodijo v spanju.

Vse, kar je Rusija dosegla v Ukrajini, je, da se etnični Rusi, ki živijo v Ukrajini, pridružujejo ukrajinskim oboroženim silam. In na smrt sovražijo napadalca.

In kaj se bo zgodilo v prihodnosti?
Rusija bo izgubila. Manjka ji več vrst streliva – in goriva. Njeni vojaki so brez hrane in streliva. Vojna Rusijo stane nevzdržno veliko. Zamrznitev rezerv njene centralne banke in druge gospodarske sankcije Zahoda začenjajo povzročati nezaslišano inflacijo. Na stotine tankov in oklepnih vozil, ki so razstreljeni ali zapuščeni, je na cesti severno od Kijeva.

Ukrajina mora še nekaj časa vztrajati. In to bo tudi storila. In zmagala bo. Če bralec misli, da je to pretiravanje ali preveč upanja polna želja, se moti. Slava Ukrajini!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine