9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Ukrajina je izpolnila dokumente za začetek procesa pridružitve Evropski uniji

Piše: Jože Jan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da bo Ukrajina čez tedne »kandidat« za vstop v EU. Ukrajinska vlada je izpolnila potrebne dokumente za začetek procesa pridružitve Evropski Uniji in se zahvalila Bruslju za pospešitev procesa.

Ukrajinski portal Ukrinform je včeraj poročal, da je ukrajinska vlada vložila obrazce za pridružitev Ukrajine Evropski uniji. Ukrajinski predsednik je to novico potrdil. Postopek poteka po korakih, ki jih je določila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrajinski predsednik je izročil na srečanju z veleposlanikom EU v Kijevu Mattijem Maasikasom dokumente za začetek procesa vstopa Ukrajine v Evropsko unijo. Zelensky je na tem srečanju poudaril, da vstop Ukrajine  v EU »predstavlja želje, za katere se borijo naši ljudje« in se dogaja »v zelo tragičnem času, ko veliko Ukrajincev izgublja življenje v boju za svoje ideale.« Dodal je, da Ukrajina želi biti del Evrope.

Ukrajinski predsednik je Maasikasu izročil dva obsežna dokumenta, ki vsebujeta prošnjo za pristop Ukrajine v Evropsko unijo. Zelensky je izrazil prepričanje, da bo Ukrajina v »nekaj tednih« dobila status kandidata in se zahvalil Bruslju za hitrost, s katero se je lotil procesa.

Maasikas je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da »vsi v EU čutijo, da je v izjemnih časih potrebno sprejeti izjemne ukrepe z izjemno hitrostjo« ter dodal, da mu je v čast prejeti dosje.

Predsednik Zelenski je izjavil, da pridobitev statusa kandidata za EU običajno traja leta, Bruselj pa je Ukrajini dal  možnost, da ta postopek izvede v nekaj tednih ali mesecih.

Vključitev v EU je dolgoročen proces, ki zahteva zapletena pogajanja. Potreben je tudi soglasni dogovor vseh 27 držav članic EU.

 

Vir: Deutsche Welle, Nemčija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine