19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Ukrajina: Do včeraj bi se iz Kijevsko Pečerske lavre – samostana morala izseliti UPC Moskovskega patriarhata; prihaja do incidentov

Piše: C. R., UNIAN

Do 29. marca bo morali menihi Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata (UPC MP) pod vodstvom metropolita/patriarha Pavla z vzdevkom “Mercedes”, ki so mu ga nadeli zaradi njegovega dragega avtomobila, zapustiti ozemlje samostana Kijevsko-Pečerska lavra zaradi odpovedi najemne pogodbe s strani uprave tega kulturnega spomenika Ukrajine.

Vendar duhovniki moskovskega patriarhata danes še vedno ostajajo na območju samostana in v cerkvah ter skupaj s svojimi farani na vse mogoče načine ovirajo delo komisije ukrajinskega ministrstva za kulturo.

Strokovnjaki z ukrajinskega ministrstva za kulturo imajo tri mesece časa, da ocenijo državno premoženje, ki so ga imeli menihi v uporabi, nato pa prostore zapečatijo.

Najemna pogodba z UPC MP je bila podpisana še v času Janukoviča. Takrat so duhovniki UPC MP v brezplačno uporabo dobili več cerkva Kijevsko-Pečerske lavre.

Predstojnik samostana in metropolit UPC MP, Pavlo je Zelenskemu in njegovi družini že zagrozil z “božjo kaznijo”, menihi pa pravijo, da ne bodo šli nikamor in ne bodo nikogar poslušali, saj da odločitev o njihovi izselitvi “nima pravne podlage”.

V osnovi pa gre pri vsem tem predvsem za problem z UPC MP in njenimi samostani, ki so pogosto centri širjenja proruske miselnosti v Ukrajini, v preteklem letu pa so na njihovem območju pogosto našli rusko propagandno gradivo o Rusiji in Ukrajini kot eni državi ter Ukrajincih in Rusih kot enem in istem narodu.

Zadeve so se v Kijevsko-Pečerski lavri danes razgrele do te mere, da prihaja do incidentov. Tako je duhovnik UPC MOP napadel televizijskega novinarja, ki je poročal o današnjem dogajanju na ozemlju Kijevsko Pečerske lavre ter skušal nekaj vprašati metropolita Pavla, in mu iz rok agresivno iztrgal nosilec za kamero. Tudi metropolit Pavlo (“Mercedes”) sam je pokazal neprimerno vedenje: potem, ko ga je novinar vprašal za mnenje o vojni v Ukrajini, mu je metropolit UPC MP zagrozil, da ga bo pretepel s palico…

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine