7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Udarec za španske socialiste: Izgubili so svojo tradicionalno trdnjavo Andaluzijo

Po več kot treh desetletij socialistične vlade bodo poslej imele desne stranke večino v andaluzijskem 109-članskem parlamentu.

Socialistična delavska stranka (PSOE) dosedanje regionalne predsednice Susane Diaz je s 33 poslanskimi mandati dosegla najslabši rezultat v svoji zgodovini. Stranka Naprej Andaluzija, ki je veljala za potencialno zaveznico levih strank, je osvojila zgolj 17 mandatov, medtem ko je konservativna Ljudska stranka (PP) dobila 26 mandatov, liberalna stranka Ciudandos pa 21, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stranka Vox, ki nasprotuje nezakonitim migracijam in samostojnosti Katalonije, je z volilnim rezultatom dvanajstih sedežev presegla najbolj optimistične predvolilne napovedi, ki so kazale, da bo stranka osvojila pet poslanskih sedežev.

“Andaluzijci so spisali zgodovino (…) in so se znebili 36-letne socialistične vladavine,” je po objavi rezultatov dejal vodja stranke Vox Santiago Abascal.

Tokratne regionalne volitve v Andaluziji so veljale za prvega od številnih preizkusov za španskega socialističnega premierja Pedra Sancheza, ki je na čelu vlade približno pol leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine