18.4 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Učitelj v Franciji se sooča s smrtnimi grožnjami, ker je od muslimanske učenke zahteval, da sname tančico

Piše: A. S.

V Franciji je učitelj prejel grožnje s smrtjo, obenem pa se sooča z obtožbami islamofobije, potem ko je zahteval od učenke, da zaradi identifikacije pred opravljanjem izpita sname tančico, ki ji je v skladu z islamsko vero, zakrivala obraz.

Do incidenta je prišlo v srednji šoli Charlemagne, ki se nahaja v Parizu, ko so učenci pisali maturitetne izpite. Ko je prišla v izpitni center, se je od omenjene učenke zahtevalo, da zaradi standardnega preverjanja istovetnosti v skladu s francoskimi zakoni, odstrani tančico, ki ji je zakrivala obraz. Najprej je to odklonila, vendar pa je na koncu, ko je bila opozorjena, da mora upoštevati zakon, le privolila in pokazala obraz.

Kasneje je v intervjuju o tem dogodku za francoski medij izjavila, da se je »hotela izogniti konfliktu« ter obtoževala učitelja, ki je – v skladu z zakonom – to od nje zahteval, da je postajal »agresiven«. Po drugi strani se je zato, ker je pač upošteval zakon in ni hotel za omenjeno študentko narediti izjeme, učitelj začel soočati z grožnjami na družbenih omrežjih potem, ko je prijatelj učenke pisal o »incidentu« na Twitterju. Številni »ogorčeni« uporabniki družbenih omrežij so nenmudoma zahtevali, da se razkrije identiteta učitelja, drugi pa so mu grozili s smrtjo in obtožili osebja v izpitnem centru »islamofobije«.

Posledično je učitelj zaradi groženj vložil pritožbo pri pariškem tožilstvu, ki je sprožilo preiskavo zaradi »groženj s smrtjo, spletnega nadlegovanja in ogrožanja življenja druge osebe skozi širjenje informacij iz zasebnega življenja«, poroča novičarski portal Remix News.

Gre za enega izmed mnogih primerov medkulturnih trenj, ki se pojavljajo v multirasnih družbah z veliko stopnjo migracij, kakršna je francoska družba. Vsekakor pa je treba takšne grožnje jemati resno, predvsem v luči umora učitelja Samuela Patyja, ki mu je leta 2020 čečenski islamist odeskal glavo, ker je v učilnici pokazal karikature preroka Mohameda, ki so bile objavljene v časopisu Charlie Hebdo, zaradi česar se je v uredništvu tega časopisa prav tako zgodil teroristični napad.

Sorodne vsebine