10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Uau! Ne boste verjeli, kaj so našli v neposredni bližini Vatikana!

Piše: G. B.

Iz Italije poročajo o dveh najdbah iz antičnih časov. Ena od njih se nahaja na območju Rima, druga pa v morju. 

Pod vrtom blizu Vatikana v Rimu so odkrili ostanke starodavnega gledališča rimskega cesarja Nerona, v katerem so domovali poezija in glasbene predstave. Ruševine so našli pod obzidanim vrtom palače Palazzo della Rovere, ki se nahaja ob ulici Via della Conciliazione in vodi do Trga svetega Petra.

Arheologi, ki so na tem mestu izkopavali od leta 2020, so odkrili niz marmornatih stebrov, omet, okrašen z zlatimi lističi, in sobe, ki so se morda uporabljale kot gledališke kulise. Glavna arheologinja projekta Marzia Di Mento je za ABC News Australia povedala, da so bili marmorni stebri najverjetneje del scenografije.

Izkopali so tudi barvne steklene čaše in lončenino iz 10. stoletja, kar odraža široko zgodovinsko obdobje rimskega cesarstva vse do 15. stoletja. Izkopane predmete nameravajo tudi javno razstaviti. Kot je Di Mento povedala za The Art Newspaper, bodo vse predmete, tako iz rimskega kot srednjeveškega obdobja, razstavili v Palazzo della Rovere.

Neron je vladal od leta 54 do leta 68 po našem štetju. Razstava v Britanskem muzeju v Londonu leta 2021 ga je opisala kot cesarja, ki je “dobro vladal Rimu, napolnil kašče, reformiral davke in valuto”. Ko je v Rimu leta 64 izbruhnil požar, se je nahajal v svoji več kot 30 milj oddaljeni obmorski palači, nato pa se je zavzel za obnovo mesta, so zapisali avtorji razstave.

Ne glede na laskave besede o Nerodu pa je znano, da je isti cesar prvi začel z javnim preganjanjem kristjanom in to ravno istega leta, ko je izbruhnil znameniti požar. Krivdo zanj je naprtil prav rimskim kristjanom. V obdobju Neronovega preganjanja sta mučeniške smrti umrla tudi sveta apostola Peter in Pavel, zelo verjetno leta 67 po Kristusu.

Iz Italije pa poročajo o še eni najdbi, ki sega v prvo stoletje. Na peščenem morskem dnu pred italijanskim pristaniškim mestom Civitavecchia so na globini približno 160 metrov odkrili razbitine ladje iz prvega stoletja pr. n. št. Na krovu več kot 20 metrov dolge rimskodobne tovorne ladje so odkrili tovor z več sto amforami, ki so večinoma nedotaknjene.

Izjemno odkritje je pomemben primer rimske ladje, ki se je potopila ob starodavnih pomorskih trgovskih poteh, ko je bila na poti do obale, so povedali strokovnjaki in dodali, da to priča, kako gosta je bila že tedaj pomorska trgovina okoli Rima.

Ladjo so našli s pomočjo inovativne tehnične opreme, ki sta jo zagotovila potapljaški center karabinjerjev iz Genove in potapljaška enota v Rimu. Uporabili so robotski sistem ROV s sonarjem, ki je omogočil celovito kartiranje podvodnega arheološkega najdišča, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine