11.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tusk vztraja, da brez rešitve vprašanja irske meje ne bo dogovora o brexitu

Velika Britanija mora najti rešitev za mejo na irskem otoku po brexitu ali pa ne bo dogovora o izstopu iz EU ali o prehodnem obdobju, je danes v Strasbourgu posvaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

 

Iskanje načina, s katerim bi se izognili nadzoru na meji med Irsko in Severno Irsko po izstopu Velike Britanije iz EU, se je izkazalo za eno najtežjih zadev v pogajanjih o brexitu.

“Odločitev Britancev za brexit je povzročila težavo in Velika Britanija jo bo morala pomagati rešiti,” je danes v Evropskem parlamentu poudaril Tusk v razpravi o marčnem vrhu EU, na katerem so govorili tudi o brexitu.

“Brez rešitve ne bo dogovora o izstopu in ne prehodnega obdobja,” je dodal.

Voditelji 27 članic EU so na vrhu sprejeli prve usmeritve za prihodnje odnose z Združenim kraljestvom po brexitu. Pogajanja o prihodnjih odnosih naj bi se začela aprila.

EU in Združeno kraljestvo sta se doslej dogovorila o približno 80 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja – pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku – ter prehodno obdobje.

Kot rok za napredek pri vprašanju meje na irskem otoku pa so na vrhu EU določili junij.

Cilj je, da je ločitveni oziroma izstopni sporazum dorečen do oktobra in da nato steče proces ratifikacije.

Velika Britanija naj bi iz unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine