“Sami bomo ocenili stanje in se po potrebi usmerili tudi v drugo smer,” je pred odhodom na zasedanje generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku dejal Erdogan.

Oliver Varhelyi, evropski komisar za širitev, po drugi strani navaja, da so pogoji, ki jih mora izpolniti Turčija, povsem jasni. Ta bo morala začeti resneje obravnavati vprašanje, ki zadevajo človekove pravice, demokracijo in vladavino prava. Nadaljnja pogajanja se bodo očitno odvila le pod pogojem, da bo Turčija na omenjenih področjih opravila opazne premike. “Pogoji Evropskega sveta za pridružitev EU, ki jih mora Turčija izpolniti, so zelo jasni,” je opozoril.

Potrebno je tudi upoštevati, da se svet pripravlja na zasedanje generalne skupščine Združenih narodov. Njegove izjave velja jemati v tem kontekstu kot nekakšno podlago za pogajanja, ki bodo sledila. Erdogan je namreč od Bruslja pred časom zahteval, da v zameno za odpravo turške blokade švedskega vstopa v Nato oživi pristopna pogajanja.

 

Bodo Turki Švedom prižgali zeleno luč?
V tej luči je treba razumeti tudi Erdoganov opis dogajanja v turškem parlamentu. “Ne izpolnjujejo svojih obveznosti. Teroristični napadi se nadaljujejo na Švedskem. Obljube niso izpolnjene. Vsi lahko ugibajo o odnosu mojega parlamenta, ker obljube niso izpolnjene. Ne morem napovedati odločitve parlamenta,” je za medije dejal Erdogan.