15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Turški parlament sprejel zakon, ki bo nadomestil izredne razmere

Turški parlament je danes sprejel protiteroristični zakon, s katerim oblasti ohranjajo del pooblastil iz časa izrednih razmer, ki so jih po dveh letih odpravili minuli teden. Med drugim oblastem podeljuje večja pooblastila pri pridržanju osumljencev in vzpostavljanju javnega reda, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

 

Zakon, ki ga je vložila vladajoča konservativna stranka AKP, je podprla večina poslancev. Veljal bo tri leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stranka je zakon upravičevala kot nujnega, da ne bi upočasnili boja proti terorističnim skupinam po odpravi izrednih razmer.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izredne razmere uvedel po poskusu državnega udara julija 2016 in jih podaljšal sedemkrat. Odpravili so jih minuli teden, 19. julija. V dveh letih so zaradi suma povezav z državnim udarom ali terorizmom zaprli okoli 80.000 ljudi, več kot 150.000 javnih uslužbencev pa je izgubilo službe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob pučistih in njihovih domnevnih simpatizerjih so bile tarče tudi prokurdska opozicija, ki so jo obtoževali terorizma, do oblasti kritični mediji in nevladne organizacije.

Borci za človekove pravice in opozicija opozarjajo, da pomeni novi zakon formalizacijo izrednih razmer pod drugim imenom. Human Rights Watch je opozoril, da ohranja mnoga pooblastila predsednika in vlade iz izrednih razmer.

V skladu z novim zakonom bodo oblasti lahko zaradi varnosti nadzirale, kdo lahko vstopa in izstopa s kakega območja 15 dni, osumljence pa bo policija brez obtožnice lahko pridržala od 48 ur do štirih dni v primeru več kršitev. Obdobje pridržanja lahko ob posebnih okoliščinah podaljšajo do 12 dni, kar je več kot v času izrednih razmer.

Zakon, ki ga mora podpisati še Erdogan, omejuje tudi pravico do zborovanj, saj določa, da se morajo protesti in protestni pohodi na prostem – razen ob posebnem dovoljenju – končati pred sončnim zahodom, v prostorih pa lahko trajajo do polnoči.

Oblasti bodo lahko še naprej odstavljale javne uslužbence, povezane s “terorističnimi skupinami”. Tisti, ki so bili v času izrednih razmer imenovani na čelo podjetij, ki so jih sumili povezav s teroristi, pa bodo na položajih lahko ostali še tri leta.

Pred glasovanjem v parlamentu je sicer notranje ministrstvo danes umaknilo preklic potnih listov več kot 155.000 ljudem, ki so jim jih v času izrednih razmer odvzeli, ker so bili poročeni z osumljenci.

Turške oblasti stalno poudarjajo, da se država sooča z več terorističnimi grožnjami, od Islamske države do kurdskih upornikov in gibanja pod vodstvom v ZDA živečem klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara krivi za poskus državnega udara.

Zadnje novice

Sorodne vsebine