10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Turške oblasti prijele voditelja Islamske države

Piše: Ivan Šokić

Turške oblasti naj bi prijele novega voditelja teroristične Islamske države, ki je vajeti organizacije prejel marca 2022, potem ko je bil njegov predhodnik ubit v operaciji posebnih enot ameriških oboroženih sil.

Turška policija naj bi v Istanbulu aretirala Hassana Hashimija Quarayshija, ki je vodenje Islamske države prevzel pred tremi meseci, ko so ZDA ubile njegove predhodnika Abuja Ibrahima Hashimija Qurayshija.

Aretacija je bila po navedbah turških virov del mednarodne operacje, vse skupaj pa naj bi bilo opravljeno brez potrebe po uporabi strelnega orožja.Quraysh se ravno tako ni upiral aretaciji in naj bi bil trenutno v rokah turške skrivne službe, kjer ga zaslišujejo. Pričakuje se, da bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v kratkem objavil novico o Qurayshijevi aretaciji.

Quraysh je sicer psevdonim, poroča Remix News in ne nakazuje, da bi bila voditelja ISIS v sorodu. Psevdonim prihaja iz plemena Quraysh, ki mu je pripadal islamski prerok Mohamed, teroristična Islamska država pa vztraja, da so njeni voditelji potomci tega istega plemena.

Po podatkih iraške tajne službe naj bi aretirani Hassan Hashimi Quraysh bil v sorodu z Abujem Bakrom Baghdadijem, ki je leta 2014 ustanovil kalifat Islamske države na področju Iraka in Sirije. V času strahovlade Islamske države na okupiranem področju so bili prebivalci prisiljeni v spoštovanje strogih interpretacij šeriatskega prava. Na višku moči, je kalifat Islamske države obsegal skoraj polovico ozemlja Sirije in tretjino Iraka.

Čeprav je bila Islamska država leta 2017 poražena v Iraku in 2019 v Siriji pa v obeh državah še vedno delujejo manjše teroristične celice, ki še naprej vršijo teroristične napade. Zaradi izgub v Siriji in Iraku, pa so se teroristi Islamske države preusmerili tudi v Afganistan in več Afriških držav.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine