6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Turška vlada naj bi ZDA predala dokaze o zasliševanju, mučenju in umoru Džamala Hašodžija

Turška vlada je ameriško obvestila, da ima tonske in video posnetke, ki naj bi dokazovali, da so pogrešanega savdskega novinarja Džamala Hašodžija 2. oktobra pridržali na savdskem konzulatu v Istanbulu, ga zasliševali, mučili in ubili ter razkosali njegovo truplo, poroča Washington Post, ki se sklicuje na obveščevalne vire.

Turčija noče javno govoriti o posnetkih ali jih predati ZDA, ker bi s tem priznala, da nadzira savdski konzulat tudi od znotraj. Ni znano, ali je bil predsednik ZDA Donald Trump s posnetki že seznanjen, vendar je v četrtek ponovil, da je zadeva strašna, obenem pa dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.

V senatu namreč že govorijo o možnih sankcijah proti Savdski Arabiji, če se izkaže, da je odgovorna za izginotje oziroma smrt novinarja savdskega rodu, ki je kritično pisal o režimu savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Za Trumpa je naj bi bilo bolj pomembnih 110 milijard dolarjev prodaje, čeprav gre po izračunih Washington Posta za namišljeno številko.

Ameriški obveščevalci naj bi imeli informacije, da je Mohamed bin Salman ukazal operacijo ugrabitve Hašodžija v Turčiji in njegovo premestitev v Savdsko Arabijo, kjer bi ga potem zaprli zaradi protidržavnega delovanja. V ta namen naj bi v Turčijo napotili 15-člansko ekipo ugrabiteljev. Hašodži naj bi jim s tem, ko se je 2. oktobra oglasil na konzulatu za dokumente, ki jih je potreboval za poroko, olajšal delo.

S posnetkov, ki jih ima Turčija, naj bi bilo razvidno, kako Hašodžija, ki je pisal tudi za Washington Post, zaslišujejo, pretepajo in mučijo ter nato ubijejo, pa tudi, da so razkosali njegovo truplo. Predsednik odbora za mednarodne odnose Bob Corker je ocenil, da ni videl jasnih dokazov, a da vse kaže na Savdsko Arabijo, njegov republikanski kolega Cory Gardner pa je omenil ogroženost prodaje orožja Rijadu, podobno pa zahtevajo tudi številni demokrati.

Senatorji se pritožujejo, da jih Trumpova vlada okrog tega drži v temi. V sredo so Trumpovi vladi naročili preiskavo, ki naj bi trajala 120 dni, nato pa naj bi sledila odločitev o morebitnih sankcijah.

V četrtek je Trump govoril predvsem o tem, kako ni naklonjen “konceptu ustavitve 110 milijard dolarjev investicij v ZDA”. Zatrdil je, da bodo Savdijci v tem primeru vojaško opremo kupili v Rusiji ali na Kitajskem, kar ne bo pomagalo pri ustvarjanju delovnih mest v ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine